EUR: 322,40 Ft
CHF: 287,54 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Temetésen robbantottak, sok a halott

Legalább tizenkilenc ember meghalt szombaton a rendőrség és tüntetők közötti előző napi összecsapások egyik áldozatának kabuli temetésén elkövetett robbantássorozatban.

A szombati merénylet a legújabb a szerda óta tartó afganisztáni erőszakhullámban.


A robbantásokat annak ellenére követték el, hogy a hatóságok több kabuli utcát lezártak, hogy megakadályozzák a tüntetők és a rendőrség közötti véres összecsapások megismétlődését.

Az erőszak, amelyet csak szít az Asraf Gáni elnök elleni közharag, amiért megosztott kormánya nem képes megteremteni a biztonságot Kabulban, továbbélezte a rivális szervezetek közötti politikai feszültséget.


“Támadás alatt áll az ország. Erősnek és egységesnek kell lennünk” – közölte Twitter-üzenetében Gáni.

Az olasz orvosok által működtetett kabuli mentőkórház, ahol számos sérültet kezeltek az elmúlt napokban, közölte, hogy 19 halálesetet jelentettek, és 16 sebesültet szállítottak a kórházba szombaton. A belügyminisztérium szerint viszont hatan haltak meg és nyolcvanheten sebesültek meg.

Abdullah Abdullah kormányfő, aki szintén jelen volt a temetésen, nem sérült meg. Túlélők elmondása szerint több detonáció is történt a feltehetően főként Abdullah pártjának, a tádzsik többségű Dzsamiat-i-Iszlaminak a híveiből álló tömegben.

Kabul egyik legvéresebb hete szerdán a diplomáciai negyednél teherautóba rejtett pokolgéppel kezdődött, amely több mint 80 embert megölt meg és több mint 460-at megsebesített. Ezt követték pénteken a Gáni és Abdullah lemondását követelő tüntetők és rendőrök közötti összecsapások, amelyeknek öt halottja volt.

A múltban számos pokolgépes merényletet elkövető tálibok tagadták, hogy közük lenne a merényletekhez. Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője szerint az erőszak mögött a kormányon belüli villongások állnak.

Az erőszakhullám tovább bonyolítja az Egyesült Államok és szövetségesei helyzetét, amelyek 3000-5000 fővel kívánják növelni Afganisztánban állomásozó katonáik létszámát – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség. Az ENSZ önmérsékletre szólította fel a kormányt, az Egyesült Államok kabuli nagykövete pedig a tüntetők túlkapásai ellen szólalt fel.

“Egy demokráciában helyénvalóak a békés tüntetések, de egyes politikai tényezők ezt az erőszak terjesztésére használták fel, még több halált és szenvedést okozva” – olvasható a nagykövetség közleményében.

Kapcsolódó Cikkek