EUR: 334,94 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Szombathely

Tényleg forog a Föld

Ötödik alkalommal lengett a Foucault-inga a szombathelyi székesegyházban. Így emlékeztek Gothard Jenő csillagász születésének 160. évfordulójára.

1851. március 26-án a párizsi Panthéonban Foucault egy 67 méter hosszú, 28 kilogramm tömegű ingával nyilvánosan szemléltette a Föld forgását. Ezt a IX. században mindössze kétszer sikerült megismételni, egyszer éppen Szombathelyen: 1880. augusztus 25-én Gothard Jenő és volt fizikatanára, a premontrei főgimnázium igazgatója, Kunc Adolf a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesülete XXI. Nagygyűlésének alkal­mából a székesegyházban bemutatta a Foucault-féle ingakísérletet.


Több százan figyelték a kísérletet a Székesegyházban Fotó: szombathely.hu

Az akkori eszközökkel, az eredeti helyen, a 160 évvel ezelőtt Herényben született Gothard Jenő csillagász emlékére, immáron ötödik alkalommal megismételték a kísérletet. Az ingát Puskás Tivadar polgármester indította útjára, ami – anélkül, hogy elmozdították volna – hamarosan le is döntötte az első fabábut, bizonyítván, hogy tényleg forog a Föld. A kísérletet több százan figyelték, köztük az éppen Szombathelyen tartózkodó tours-i delegáció tagjai.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.