EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,29 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Szombathely

Tényleg forog a Föld

Ötödik alkalommal lengett a Foucault-inga a szombathelyi székesegyházban. Így emlékeztek Gothard Jenő csillagász születésének 160. évfordulójára.

1851. március 26-án a párizsi Panthéonban Foucault egy 67 méter hosszú, 28 kilogramm tömegű ingával nyilvánosan szemléltette a Föld forgását. Ezt a IX. században mindössze kétszer sikerült megismételni, egyszer éppen Szombathelyen: 1880. augusztus 25-én Gothard Jenő és volt fizikatanára, a premontrei főgimnázium igazgatója, Kunc Adolf a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesülete XXI. Nagygyűlésének alkal­mából a székesegyházban bemutatta a Foucault-féle ingakísérletet.


Több százan figyelték a kísérletet a Székesegyházban Fotó: szombathely.hu

Az akkori eszközökkel, az eredeti helyen, a 160 évvel ezelőtt Herényben született Gothard Jenő csillagász emlékére, immáron ötödik alkalommal megismételték a kísérletet. Az ingát Puskás Tivadar polgármester indította útjára, ami – anélkül, hogy elmozdították volna – hamarosan le is döntötte az első fabábut, bizonyítván, hogy tényleg forog a Föld. A kísérletet több százan figyelték, köztük az éppen Szombathelyen tartózkodó tours-i delegáció tagjai.

Kapcsolódó Cikkek