2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Külföld

Terror Londonban: Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet.


Nyomozók a londoni London Bridge-en/Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

“Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást” – olvasható a dzsihadista terrorszervezet szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében.


Vasárnap éjjeli hírügynökségi közlések szerint az Iszlám Állam már a merénylet előtt, a szombat reggeli órákban felhívást tett közzé a Telegram internetes oldalon, és ebben ismét arra sürgette követőit, hogy teherautókkal, késekkel és lőfegyverekkel kövessenek el támadásokat a “keresztesek” ellen a ramadán – a most zajló böjti hónap – idején.

 

50 lövést adott le nyolc rendőr, hogy megállítsa a támadókat

Példátlanul sok – mintegy ötven – lövést adott le nyolc szombat este brit rendőr, hogy megállítsa a látszólag robbanómellényt viselő elkövető öngyilkos merénylőket – közölte vasárnap Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.


A három támadó egy fehér furgonnal gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market piachoz hajtott tovább, ahol a három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A merényletben hét ember meghalt és 48 társukat kórházba szállítottak.

“Nyolc fegyveres rendőr elsütötte a fegyverét. Az elsődleges becsléseink szerint mintegy 50 lövés dördült el, a nyolc rendőr mintegy 50 lövedéket lőtt ki” – mondta Rowley. A három támadót agyonlőtték.

“A rendőrök válságos helyzetben voltak – élet és halál forgott kockán – a látszólag robbanómellényes három támadó már több emberre rátámadt és többeket megölt, azonnal meg kellett őket állítani” – tette hozzá a parancsnok.

Szakértő: jól reagáltak a rendőrök

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a szombat esti londoni merényletnél jól reagáltak a rendőrök, mivel egy váratlan esemény elkezdődésétől számítva nyolc perc alatt megfékezték a támadókat.

Gyarmati István az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta, az ilyen merényletekhez nincs szükség különösebb előkészületekre, a szervezés legsebezhetőbb részét, a kommunikációt gyakorlatilag ki tudják küszöbölni az elkövetők. Ráadásul a céljukat elérik, mert a merénylet ugyanúgy félelmet kelt, mintha felrobbantanának egy bombát – mutatott rá.

Rendőrök járőröznek a londoni Borough Market környékén 2017. június 4-én. Az éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a London Bridge-en, majd a közeli Borough piac környékén késsel támadt a járókelőkre. Hét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült /Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Kitért arra is, hogy a terrorkészültséget csak rövid időre emelték meg Nagy-Britanniában, mivel a legmagasabb fokozatát akkor lehet elrendelni, ha bizonyíték van arra, hogy közvetlen támadás veszélye áll fenn. A második legmagasabb és a legmagasabb fokozat között azonban a végrehajtott ellenőrzésekben nincsenek olyan jelentős különbségek – jegyezte meg.

Egy francia állampolgár is meghalt

Egy francia állampolgár is meghalt a londoni merényletben, hét másikat kórházban ápolnak – közölte vasárnap Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

“Terroristák hihetetlen aljassággal az ártalmatlan tömegre támadtak szombat este, a támadásnak több tucatnyi áldozata van, közöttük több honfitársam” – mondta a hivatalos tunéziai látogatáson tartózkodó miniszter a tuniszi Bardo múzeumban, ahol 2015 márciusában 22 embert mészároltak le egy dzsihadista támadásban.

A miniszter közölte: egy francia állampolgár meghalt, heten megsebesültek, négyük állapota súlyos. Egy francia állampolgárt eltűntként tartanak nyilván – tette hozzá. A korábbi hírek még négy francia sebesültről szóltak.

Az áldozatok iránti tiszteletét rója le egy férfi a londoni London Bridge környékén /Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Trump: “megvédjük Amerikát a terrorfenyegetésektől”

Donald Trump amerikai elnök vasárnap este, egy gálaesten nyilatkozva “ördögi mészárlásnak” minősítette az előző napi londoni merényletet, és leszögezte, hogy kormánya megvédi az Egyesült Államokat a terrorfenyegetésektől.

Az elnök a washingtoni Ford színház gálaestjén azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz annak megelőzésére, hogy a terrorfenyegetések az Egyesült Államokat is elérjék. “Ennek a vérontásnak be kell fejeződnie, ez a vérontás be fog fejeződni” – fogalmazott, majd leszögezte: “megújítjuk elszántságunkat, még erősebben, mint valaha, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseit az aljas ellenségtől, amely ártatlan emberek ellen folytat háborút”.

Donald Trump ezúttal tartózkodott attól, hogy bírálja a londoni polgármestert.

Az elnök vasárnap telefonon beszélt Theresa May brit kormányfővel, és az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatásáról” biztosította őt.

A szombaton Londonban elkövetett merénylet után – vasárnap hajnalban és kora délután – Trump két Twitter-bejegyzést írt. Az elsőben felajánlotta Washington segítségét, a másodikban pedig bírálta Sadiq Khan londoni polgármestert, mert a merénylet utáni közleményében így fogalmazott: “nincs ok a riadalomra”. A polgármester nem reflektált az elnök megjegyzésére, szóvivője azonban a CNN amerikai hírtelevíziónak Londonból adott interjújában “rosszul tájékozottnak” nevezte Donald Trumpot, azt állítva, hogy Khan mondatát kiragadta a szövegkörnyezetéből. A szóvivő szerint ugyanis Sadiq Khan csak meg akarta nyugtatni a londoniakat, hogy ne riadjanak meg, ha még több rendőrt látnak az utcákon.

Folytatódnak a házkutatások, a rendőrség tudja az elkövetők kilétét

Folytatódtak hétfőn az intenzív házkutatások London keleti városrészeiben a szombat éjjeli londoni merénylettel összefüggésben.

A rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez “műveleti szempontból lehetségessé válik”.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfő reggel a BBC televíziónak nyilatkozva elmondta: az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, ezek mibenlétét azonban nem részletezte.

Rendőrök őrködnek a londoni Borough Market környékén /Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Kijelentette: továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások eredményeként vették őrizetbe.

A Scotland Yard vezetője elmondta: a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül “semlegesítette a fenyegetést”, és végzett a három támadóval.

Szombat este egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market piachoz hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkkel a rendőrség végzett. A merényletben hét ember meghalt, 48-at kórházba szállítottak. A halálos áldozatok között egy francia és egy kanadai állampolgár is van.

A támadás elkövetőinek kilétét a hatóságok egyelőre nem közölték.

A manchesteri pokolgépes és a márciusi londoni merényletet követően ez már a harmadik olyan terrortámadás az idén Nagy-Britanniában, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorszervezet ugyanakkor előszeretettel reklámozza magát olyan merényletekért is, amelyek elkövetői nem a tagjai, de tettüket az iszlamisták ideológiája inspirálta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek