EUR: 323,46 Ft
CHF: 291,36 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Terror Londonban: Marad a készültség szintje, felfüggesztették a választási kampányt

London polgármestere szerint érvényben marad a második legmagasabb terrorkészültségi szint az Egyesült Királyságban a szombat éjjeli londoni merénylet után. A nagy pártok vasárnap felfüggesztik a jövő csütörtökön esedékes előrehozott parlamenti választások kampányát.

Legalább hat embert ölt meg három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei a támadás kezdete után nyolc perccel végeztek a három merénylővel.


A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a gázolásos, illetve késeléses terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja.

Sadiq Khan, London polgármestere vasárnap reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint.


A múlt havi manchesteri terrortámadás után – amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén, köztük hét gyermeket – néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, és a brit nagyvárosok utcáin fegyveres katonai alakulatok csatlakoztak a rendőrjárőrökhöz.

A riasztási szintet azonban a múlt hét végén ismét a második legmagasabbra mérsékelték, és a katonai alakulatokat visszavonták az utcákról.

Sadiq Khan a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: nem volt hibás intézkedés a terrorkészültség mérséklése, hiszen a jelenlegi, második legmagasabb riasztási fokozat is rendkívül erőteljes rendőri készenlétet jelent.

A londoni polgármester hozzátette: a következő napokban fokozott fegyveres rendőri járőrözés lesz tapasztalható London belvárosában.

Khan kérte a londoniakat és a brit fővárosba látogató turistákat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és éberségüket, és folytassák normális életvitelüket.

Sadiq Khan elvetette azokat a felhívásokat, amelyek szerint el kellene halasztani a csütörtöki parlamenti választásokat. “Nem vagyok híve a választások elhalasztásának, szenvedélyesen hiszek a demokráciában. Fel kell ismernünk, hogy a terroristák éppen a választásokat, a demokráciát gyűlölik a leginkább” – fogalmazott a londoni polgármester.

A nagy pártok azonban a választási kampányt egyelőre felfüggesztették. Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.

A manchesteri terrortámadás után is szünetelt három napig az országos kampány.

A szombat éjjeli merényletben a véglegesnek tekinthető adatok szerint 48-an megsérültek. A sérültek között van a brit közlekedési rendőrség (BTP) egyik tisztje is, aki az elsők között szállt szembe a támadókkal, és szúrt sérüléseket szenvedett. A BTP tájékoztatása szerint állapota súlyos, de nem életveszélyes.

A londoni francia nagykövetség szerint a sérültek között két francia állampolgár is van.

Negyvennyolcan kerültek kórházba

A szombat esti terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el – közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat.

Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.

Szombat éjjel még ismeretlen támadók kisteherautójukkal a gyalogosok közé hajtottak a London központjában található London hídon (London bridge). Több embert elgázoltak, majd tovább hajtottak a közeli piacra, a Borough Marketre, ahol késsel támadtak az emberekre. A rendőrség nyolc perccel az első riasztás után mindhárom támadót agyonlőtte. A merényletnek hat halálos áldozata van.

Macron: Franciaország minden erejével folytatja a terrorizmus elleni harcot

Franciaország Nagy-Britanniával és minden többi érintett országgal vállvetve, minden erejével folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen – reagált vasárnap a szombat esti londoni terrortámadásra Emmanuel Macron francia elnök.

A francia államfő közleményében “utálatos és gyáva” tettnek nevezte a szombati merényletet. Az elnöki hivatal azt is tudatta, hogy két francia állampolgár is van a sérültek között, s Párizs minden segítséget megad nekik.

Macron a jövő vasárnap kezdődő francia parlamenti választásokra is kitért. Tudatta, hogy a francia hatóságok mindent meg fognak tenni, hogy garantálják azoknak a francia állampolgároknak a biztonságát, akik Londonban adják majd el voksaikat, hogy “megmutassák a demokrácia erejét a szabadság ellenségeinek”.

Szombat éjjel még ismeretlen támadók kisteherautójukkal a gyalogosok közé hajtottak a London központjában található London hídon (London bridge). Több embert elgázoltak, majd továbbhajtottak a közeli piacra, a Borough Marketre, ahol késsel támadtak az emberekre. A rendőrség nyolc perccel az első riasztás után mindhárom támadót agyonlőtte. A merényletnek hat halálos áldozata van, és 48 embert szállítottak kórházba.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek