EUR: 325,90 Ft
CHF: 294,01 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Terror Londonban: Megtalálták a nyolcadik áldozatot

Nyolcra emelkedett a hétvégi londoni terrortámadás áldozatainak száma. A brit fővárosban a rendőrség a Temzéből emelte ki egy francia férfi holttestét. Közben Nagy-Britannia az előrehozott választásokra készül.

Xavier Thomas barátnőjével, Christine Delcros-szal sétált a hídon, amikor a tettesek a teherautóval elütötték (Fotó: Twitter)

A támadásban három francia, két ausztrál és egy-egy kanadai, brit és spanyol állampolgár halt meg. Tegnap találták meg az egyik eltűnt férfi holtesttét hat kilométerre a London Bridge-től, a Temze folyóban. A 45 éves francia férfi, Xavier Thomas barátnőjével, Christine Delcrosszal sétált a hídon, amikor a tettesek a teherautóval elütötték. Barátnője súlyosan megsérült.


A tragikus mellett egyre több hősies történet is napvilágra kerül. Például egy millwalli futballhuligáné, aki puszta kézzel küzdött a késes terroristákkal, akik berohantak abba a kocsmában, ahol épp iszogatott. A 47 éves Roy Larnert nyolcszor szúrták meg, jelenleg kórházban ápolják.

A terrorcselekmények a mai előrehozott választásokat is befolyásolhatják. Theresa May brit miniszterelnök szerint kormánya kész akár az emberi jogi törvényeket is módosítani, ha ez szükséges a terrorizmus elleni fellépéshez.


Roy Larner puszta kézzel küzdött a késes terroristákkal (fotó: Twitter)

Szerinte a terrorcselekményekért elítéltekre a jelenleginél hosszabb börtönbüntetéseket kell kiróni, valamint egyszerűbbé kell tenni a terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek visszatoloncolását országukba. Ellenzéki oldalon Tim Farron, a Liberális Demokraták vezetője bírálta ezt, mondván, May a szabadságot korlátozná, nem a terrorizmust.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője úgy látja, hogy May stabil többséggel nyerheti meg a választásokat. Fodor szerint a konzervatívok akár 80 mandátumnyi többséget is szerezhetnek a Munkáspárttal szemben.

Iránban a parlamentet támadták meg

Tegnap több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet és a tőle mintegy húsz kilométerre fekvő teheráni Khomeini-mauzóleumot. A hírek szerint legalább heten életüket vesztették. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek