2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Belföld

Terror Londonban: Nem kizárt, hogy ez csak a kezdet volt

Őrizetbe vettek tizenkét embert vasárnap a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának egységei az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

A Scotland Yard vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és a környék számos lakóingatlanában további házkutatások zajlanak.


Nem hivatalos vasárnapi médiaértesülések szerint a nagy erőkkel kezdett intenzív házkutatások az elkövetők lakhelyeit is érintik. A BBC-nek nyilatkozó egyik helybéli lakos elmondta, hogy a rendőrség által lelőtt három támadó egyikében szomszédját ismerte fel.

Rendőrök a londoni London Bridge-en 2017. június 4-én, miután az éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a hídon, majd a közeli piac, a Borough Market környékén késsel támadt a járókelőkre. Hét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült. (MTI/EPA/Sean Dempsey)

A rendőrség megerősítette, hogy a London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten meghaltak, és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek a Borough Market területén agyonlőtték.


A Scotland Yard közleménye szerint a merényletben 48-an megsebesültek.

A brit állami egészségügyi szolgálat angliai tagozatának (NHS England) vasárnap kora esti bejelentése szerint a sebesültek közül 21 válságos állapotban van.

A sérültek közül három rendőr. Kettőjük állapota súlyos, de nem életveszélyes, a harmadik – aki szolgálaton kívül szállt szembe a támadókkal – a válságos állapotú sebesültek között van.

Távozó magán-mentőautót néz egy nyomozó a londoni London Bridge-en 2017. június 4-én, miután az éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a hídon, majd a közeli piac, a Borough Market környékén késsel támadt a járókelőkre. Hét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült. (MTI/AP/Frank Augstein)

A Scotland Yard vasárnapi beszámolója szerint a rendőrséghez szombaton 22:08 órakor érkeztek az első bejelentések arról, hogy egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon.

A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak.

A környéket továbbra is kordonok zárják le, és a rendőrség kéri a lakosságot, hogy kerülje a London híd és a Borough Market térségét.

Theresa May miniszterelnök vasárnap a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet után, a Downing Streeten tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat.

Hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vasárnapra felfüggeszti kampányát, de a választási kampány hétfőn folytatódik.

Theresa May nem tett említést arról, hogy módosulna a jelenleg érvényes, második legmagasabb terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában, de nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televíziónak nyilatkozva tényként jelentette ki, hogy nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi riasztási fokozat.

A múlt havi manchesteri terrortámadás után – amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén, köztük hét gyermeket – néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, és a brit nagyvárosok utcáin fegyveres katonai alakulatok csatlakoztak a rendőrjárőrökhöz.

A múlt hétvégén azonban a készültséget ismét a második legmagasabb fokozatra mérsékelték, és a hadsereg alakulatait a hét közepére kivonták az utcákról.

Fegyveres rendőrök a londoni London Bridge-en 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon. (MTI/AP/PA/Dominic Lipinski)

Vasárnapi nyilatkozatában Theresa May kijelentette: az iszlám szélsőség eltorzított ideológiáját nem lehet csak katonai beavatkozással és a folyamatos terrorellenes védelmi műveletek fenntartásával legyőzni. Ez az ideológia csak akkor lesz legyőzhető, ha sikerül mindenkivel megértetni, hogy a pluralizmus brit értékei magasabb rendűek bárminél, amit a gyűlölet szónokai és hívei kínálnak – fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint Nagy-Britanniában “túl nagy a tolerancia” az iszlám szélsőséggel szemben. Nem szabad azonban megengedni, hogy ez az ideológia bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának.

May szerint ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében.

A brit kormányfő hozzátette: ha szükséges, növelni kell a terrorcselekményekért kiróható börtönbüntetések időtartamát, még a kisebb jelentőségűnek látszó bűncselekmények esetében is.

Rendőrségi kordon mögül távoznak emberek a londoni London Bridge környékén 2017. június 4-én, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon, a közeli Borough piacnál pedig késelés történt. (MTI/AP/Matt Dunham)

May elmondta azt is, hogy a fegyveres rendőri egységek az első hívás beérkezésétől számított nyolc percen belül mindhárom támadóval végeztek.

A Telegraph közben arról ír, hogy nem kizárt, hogy ez csak a kezdete egy hetekig tartó öldöklésnek. Az európai biztonsági szolgálatok is felkészültem további támadásokra, hiszen miután az Iszlám Állam felszólította híveit, hogy a ramadan alatt “teljes háborút” viseljenek a “nyugati hitetlenek” ellen.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

 • Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Minden gyermeknek felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége

  Felhőtlen nyári kikapcsolódásra van szüksége minden gyermeknek, erre a zánkai táborban lehetőség adódik minden évben – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége az Erzsébet-táborban tett csütörtöki látogatása alkalmából újságíróknak a helyszínen.

 • A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

  A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői – közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.