EUR: 324,04 Ft
CHF: 278,44 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Belföld

Terrorkészültség Finnországban: Merénylők terveiről szereztek tudomást a hatóságok

Megemelte a finn biztonsági és hírszerző szolgálat (SUPO) szerdán a terrorfenyegetettség szintjét, arra hivatkozva, hogy tudomást szerzett terrorcselekményekkel összefüggő “komolyabb” tervekről.

A terrorveszély szintje Finnországban 2015 december óta “alacsony” volt, és ezt emelték most egy fokozattal magasabbra.


A SUPO közleménye szerint a legjelentősebb terrorveszélyt az országban továbbra is olyan egyének vagy kisebb csoportok jelentik, akiket radikális iszlamista propaganda útján vagy terrorista szervezetek információs csatornáin keresztül bátorítanak.

Finnországban nem történtek olyan súlyos terrorcselekmények, mint más európai országokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Belgiumban, de a hatóságokat aggasztják a szomszédos Svédországban és Oroszországban történt támadások.

A SUPO szerint a fokozott fenyegetést leginkább azok a külföldiek jelentik, akik elhagyták Finnországot, hogy harcoljanak a Szíria és Irak nagy területeit egykor megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) soraiban, és jelentős pozíciókat kaptak a dzsihadista szervezeten belül.

“A terrorszervezetekhez fűződő kapcsolat most közvetlenebb és komolyabb, mint korábban… Eddig nem fordult elő, hogy meg kellett volna hiúsítanunk egy konkrét támadást” – mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója helsinki sajtótájékoztatóján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: Az ellenzék megint Sorost védi

  Fidesz: Az ellenzék megint Sorost védi

  A Fidesz-frakció szóvivője szerint “az ellenzék megint Soros Györgyöt védi”. Halász János az MTI-hez szerda délután eljuttatott közleményében a nemzetbiztonsági bizottság ülése kapcsán elhangzott ellenzéki nyilatkozatokra reagált.

 • Borús, esős lehet a csütörtök

  Borús, esős lehet a csütörtök

  Nagyrészt erősen felhős lesz az ég, de szerdán a délnyugati határvidéken, csütörtökön az Alföldön hosszabb időre is kisüthet a nap.

 • Soltész: Ismét emelkedik a nemzetiségek támogatása

  Soltész: Ismét emelkedik a nemzetiségek támogatása

  A jövő évi költségvetésben is nő a magyarországi nemzetiségek támogatása; az erre a célra fordított összeg a 2010-es kormányváltás óta több mint négyszeresére emelkedik – közölte a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.