2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Több mint 440 milliárd forint támogatást fizettek ki a gazdáknak

A gazdáknak a tavaly beadott egységes támogatási kérelmek alapján 200 milliárd forintot fizettek ki, az átutalt összeg az előlegekkel együtt több mint 440 milliárd forint volt – mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A tavalyi évre vonatkozó egységes kérelmek kifizetési határideje június 30-án jár le – tette hozzá.


A MÁK elnöke felidézte, hogy a szervezet 2017. január 1-től vette át a kifizető ügynökségi feladatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

Arról is beszámolt, hogy a jövő évre vonatkozó egységes támogatási kérelmek beadási határideje június 9-én lejárt. Idén 26 ezer pályázatnál volt szükség hiánypótlásra, míg tavaly ez a szám 47 ezer volt. A javulás szerinte annak is köszönhető, hogy ügyfélbarát lett a pályázatok beadásához használt elektronikus felület.

A MÁK elnöke közölte: idén közel 177 ezren adtak be kérelmet, csaknem 5 millió hektárra igényeltek támogatást, az igénylések feldolgozása elkezdődött. A MÁK tervei szerint 2017. október 16-tól indul majd az előlegek kifizetése.

Dancsó József a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a MÁK által kifizetett összegek jellemzően területalapú támogatások, illetve a folyó termeléshez kapcsolódó támogatások voltak.

A gazdák kisebb része önállóan, a nagyobb hányada cégek vagy a falugazdászok segítségével készíti el az egységes támogatási kérelmet – közölte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőség előtt áll a magyar akvakultúra ágazat

  Hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amelyeket a Mezőgazdasági és Halászati Tanács elfogadott – közölte Nagy István agrárminiszter Luxembourgban az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint.

 • Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett egy tiszafüredi nő

  Emberölés áldozata lett az a tiszafüredi nő, akit férjével együtt holtan találtak június 16-án otthonukban – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

 • Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az idei Erzsébet-táborok

  Elkezdődtek az Erzsébet-táborok, idén nyáron mintegy harmincezer gyermek nyaralhat Zánkán – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.