EUR: 325,35 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Több tonna kábítószert vetettek máglyára

Több tonnányi drogot égettek el Mianmarban, Thaiföldön és Kínában hétfőn, a kábítószer-használat és -kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napján.

Mianmar, Thaiföld és Laosz alkotja az úgynevezett arany háromszöget, amely sokáig az ópium- és a herointermelés legjelentősebb területe volt a világon, amíg Afganisztán le nem körözte őket ebben a kétes rangsorban. Mianmar és Thailföld egy ideje elszánt harcot hirdetett meg a drogtermelés és -kereskedelem ellen. Rendszeresen nyilvánosan elégetnek nagy mennyiségű drogot, és súlyos börtönbüntetést szabnak ki még a legkisstílűbb kereskedőkre is. A probléma az, hogy főleg csak az utcai árusok kerülnek rács mögé, a drogbárók ritkán.


A mianmari hatóságok elszántságuk demonstrálására 340 millió euró értékű ópiumot, heroint, kannabiszt és metamfetamint vetettek ünnepélyesen máglyára hétfőn Rangunban. Egy rendőrségi tisztségviselő azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy soha ilyen nagy mennyiségű kábítószert nem semmisítettek meg egyszerre az országban, mint most.

Thaiföldön 526 millió euró értékű drogot égettek el hétfőn.

A Pekingi Cementgyárban 1,4 tonna kábítószert égettek el, amelyet 2014-15-ben különböző hatósági akciók során koboztak el. A pekingi rendőrség tavaly 1366 kábítószerrel kapcsolatos bűnügyben összesen több mint 10 ezer embert vett őrizetbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Migránsok tombolnak Európában

  Migránsok tombolnak Európában

  Továbbra sem lehet sikeres integrációról beszélni a Nyugat-Európában élő migránsokkal kapcsolatban. Rongálás, épületfoglalás és gyilkosság is szerepel a bevándorlók bűnlajstromán, de a német külügyminiszter továbbra is szétosztaná őket Európában.

 • Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen meghosszabbítaná a brexit határidejét

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

 • Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.