EUR: 323,49 Ft
CHF: 291,31 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szekszárd

TOP: több mint 15 milliárd eddig a megyének

Információs napokat tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kedvezményezettjei számára Szekszárdon.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) mintegy háromezer nyertes projektjének megvalósítása kezdődhet el a közeljövőben – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára Szekszárdon. – Oláh Gábor a TOP-projektek Tolna megyei nyitórendezvényén, a Vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón hozzátette: az 1300 milliárd forint keretösszegű operatív program részeként 18 megyében 800 milliárd forintra lehetett pályázni. A Tolna megyére jutó rész 27,5 milliárd forint, amelyből 15 milliárd forint sorsáról már döntöttek, ami 81 sikeres pályázatot jelent. Az első körben beadott pályázatok nyerteseivel megkötötték a támogatási szerződéseket, a Magyar Államkincstár június végéig valamennyiüknek átutalja a támogatási előleget. Megjegyezte: sikerült annak az elvárásnak eleget tenni, hogy a települések ne országos szinten versenyezzenek egymással, hanem a megyéken belül a legjobb projektek juthassanak támogatáshoz, továbbá annak a kritériumnak is, hogy ne a leggazdagabb települések legyenek még gazdagabbak a területfejlesztési forrásokból.


Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról számolt be, hogy több mint ötezer pályázat érkezett be a kedvezményezett megyékből. Az a cél, hogy a nyár végére a fennmaradó pályázati forrásokat is százszázalékosan le tudjuk kötni szerződéssel – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2007–2013-as európai uniós ciklushoz képest több ponton módosult a pályázatok lebonyolítása. A finanszírozást érintő változás a pályázatok százszázalékos támogatása, és az, hogy az önkormányzatok a teljes összeget megkapják előlegként, így nem lesz vontatott a fejlesztések megvalósítása, nem fordul elő, hogy a pályázók nem tudják időben kifizetni a munkát elvégző vállalkozókat – emelte ki.


Fehérvári Tamás (balról), Rákossy Balázs és Oláh Gábor
Fotó: www.tolnamegye.hu/Ótós Réka

Az államtitkár szavai szerint a TOP-beruházásoktól azt várják, hogy a helyi kivitelezők jutnak majd munkához, vagyis a megyei pénzek megyei vállalkozókhoz fognak kerülni.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke a tájékoztató végén összefoglalta, milyen beruházások járulnak hozzá a megye fejlődéséhez. Mint mondta, útfejlesztésekre mintegy 1,7 milliárd forint jut, továbbá kilenc település összesen 1,8 milliárd forintot fordíthat környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre, többnyire csapadékvíz-rendezésre. A turizmusfejlesztés terén kiemelte a Sió projektet, de kitért a kerékpárút-építésekre, az óvoda- és bölcsődebővítésekre, az egészségügyi és szociális fejlesztésekre, illetve a zöldváros kialakítására is. Említést tett a munkaerőpiacra visszavezető foglalkoztatási paktumokról, a helyi gazdaságfejlesztésről, valamint az iparterületek bővítéséről.

Kapcsolódó Cikkek