2019. március 26., kedd
Emánuel

Külföld

Tovább pusztít a kanyaró Romániában

Újabb háromszáz kanyarós megbetegedést regisztráltak az elmúlt két hétben Romániában, és (a két hete közölt 27-ről) 30-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma – derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Eddig országszerte 6743 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 4750-en idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül egyedül a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést.


A legtöbben Románia nyugati megyéiben kapták el a kanyarót: Temes, Krassó-Szörény és Arad megyében is meghaladja, vagy megközelíti az ezret a kanyarós megbetegedések száma. A nyugati országrészben követelte a legtöbb áldozatot is a járvány: Temes megyében 8, Arad megyében 6, Krassó-Szörény, illetve az olténiai Dolj megyében 4-4 halottja van már a járványnak.

A 28. (egyben az első moldvai) áldozat egy Galac megyei öthónapos kislány, aki a kanyaró szövődményeként fellépő tüdőgyulladásban vesztette életét. Életkora miatt ő még nem kaphatta meg az oltást, de édesanyja sem volt beoltva a kanyaró ellen. A 29. áldozatként egy a Krassó-Szörény megyei, a szerb országhatár melletti Érszegről (Ersig) származó kétéves kislány került be az INSP összesítésébe, aki még februárban halt meg, mivel azonban a család orvosi műhibát gyanított, az ügyben indult vizsgálat csak mostanra tisztázta, hogy a kislány halálát a kanyaró szövődményei okozták.


A harmincadik áldozatot Maros megyéből jelentették: egy vámosudvarhelyi (Odrihei) alig 18 napos csecsemő vesztette életét, mivel az anyaméhben elkapta a betegséget 18 éves édesanyjától, aki – a Marosvásárhelyi Rádió értesülése szerint – annak ellenére lett a szülés előtt kanyarós, hogy mindkét védőoltást megkapta.

Az INSP statisztikáiból kiderül, hogy csaknem 97 százalékban olyanok kapták el a kanyarót, akik nem kaptak védőoltást. A több 6700 esetből azonban több mint 150-en annak ellenére kapták el a kórt, hogy megkapták az első védőoltást, illetve több mint 60-an olyanok, akik mindkét kanyaró elleni vakcinát megkapták.

Romániában, ahol a mostani járvány legtöbb megbetegedését regisztrálták, a lakosság kanyaró elleni átoltottsága mostanra 86 százalékra csökkent, egyrészt a vakcina-ellátás akadozása, másrészt azért, mert egyre több szülő ellenzi gyermeke beoltását. Az egészségügyi világszervezet szerint a járvány megelőzéséhez legalább 95 százalékos kellene legyen a lakosság átoltottsági szintje.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Kizárás fenyegeti az LMP-t

  Mivel a Jobbikkal karöltve támogatja az LMP Mirkóczki Ádám és Puzsér Róbert indulását is az őszi helyhatósági választásokon, akár az LMP kizárása is szóba jöhet a pártot magába foglaló EP-pártszövetségnél, az Európai Zöld Pártnál, mivel Philippe Lamberts frakció-szóvivő korábban úgy nyilatkozott: az LMP és a Jobbik szövetsége elfogadhatatlan.

 • Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírjának nyomaira bukkanhattak Mexikóban

  Egy azték uralkodó sírhelyét jelölhetik azok az áldozati ajándékok, köztük egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár és egy fiatal fiú maradványai, amelyeket a mexikóvárosi Templo Mayor (nagy templom) romjainál tártak fel a régészek.

 • A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  A Hamász célpontjait bombázza az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

  Az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte a radikális palesztin szervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben, miután egy a palesztin területről kilőtt rakéta eltalált egy lakóházat Tel-Aviv térségében – jelentették a hadseregre hivatkozva a hírügynökségek.