EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 24., szombat
Iván

Egyéb Szolnok

Trianonra emlékeztek

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napja, június 4-e hét éve a nemzeti összetartozás napja is. Természetesen Szolnokon is megemlékezést tartottak, amelynek helyszíne a Tiszai Hajósok terének peremén lévő országzászló volt.

Szalay Ferenc polgármester a megemlékezésen egyből kontextusba is helyezte az akkor elszenvedett veszteségek mértékét: az ország több mint 325 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el, és a lakosság kétharmada is a magyar határokon túlra szorult. Nemcsak társadalmi értelemben okozott nagy érvágást a nemzetnek a „béke”, hanem a gazdaságnak is: Magyarország elvesztette az összes só- és aranybányáját, ami akkoriban komoly bevételeket jelentett. Mindemellett az erdőgazdaságok túlnyomó többsége is más fennhatóság alá került 1920-ban, nem is beszélve arról, hogy rengeteg gyár és vállalkozás sem magyarként folytathatta működését.

Az infrastruktúra is megszenvedte Trianont: a köz- és vasutak jelentős része csatolódott el, ami a mai napig problémákat jelent – főképp a vasútnak –, hiszen a hálózatot nem egy ekkora országra méretezték.

A Tisza partján tábla emlékeztet a következményekre (Fotó: Lokál Extra/Donáth Béla)

Ám Szalay Ferenc polgármester azt emelte ki beszédében, hogy az ellentétek helyett talán éppen ez hozta közelebb egymáshoz a Kárpát-medence népeit. Ahogy fogalmazott: „És még ha sokáig csak a bosszúvágy mozgatta többségüket, ma pontosan látják a szlovákok, a csehek, a románok, a szerbek, a horvátok, a magyarok, a németek, hogy tőlünk színes és értékes ez a világ. Együtt egy olyan szigetét alkotjuk Európának, mely büszke múltjára, ellen tud állni a káros kulturális uniformizálásnak is, s nem utolsósorban már az utolsó igazán békés szigete a földrésznek. Mi pontosan tudjuk, mit jelent, amikor egy népnek el akarják venni a kultúráját, porrá akarják zúzni nemzeti identitását. Mi pontosan tudjuk, hogy enélkül egy nép könnyen eltűnhet, elveszhet a világban. Nekünk, magyaroknak ebben kell utat mutatnunk Európának.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.