EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Szolnok

Trianonra emlékeztek

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napja, június 4-e hét éve a nemzeti összetartozás napja is. Természetesen Szolnokon is megemlékezést tartottak, amelynek helyszíne a Tiszai Hajósok terének peremén lévő országzászló volt.

Szalay Ferenc polgármester a megemlékezésen egyből kontextusba is helyezte az akkor elszenvedett veszteségek mértékét: az ország több mint 325 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el, és a lakosság kétharmada is a magyar határokon túlra szorult. Nemcsak társadalmi értelemben okozott nagy érvágást a nemzetnek a „béke”, hanem a gazdaságnak is: Magyarország elvesztette az összes só- és aranybányáját, ami akkoriban komoly bevételeket jelentett. Mindemellett az erdőgazdaságok túlnyomó többsége is más fennhatóság alá került 1920-ban, nem is beszélve arról, hogy rengeteg gyár és vállalkozás sem magyarként folytathatta működését.


Az infrastruktúra is megszenvedte Trianont: a köz- és vasutak jelentős része csatolódott el, ami a mai napig problémákat jelent – főképp a vasútnak –, hiszen a hálózatot nem egy ekkora országra méretezték.

A Tisza partján tábla emlékeztet a következményekre (Fotó: Lokál Extra/Donáth Béla)

Ám Szalay Ferenc polgármester azt emelte ki beszédében, hogy az ellentétek helyett talán éppen ez hozta közelebb egymáshoz a Kárpát-medence népeit. Ahogy fogalmazott: „És még ha sokáig csak a bosszúvágy mozgatta többségüket, ma pontosan látják a szlovákok, a csehek, a románok, a szerbek, a horvátok, a magyarok, a németek, hogy tőlünk színes és értékes ez a világ. Együtt egy olyan szigetét alkotjuk Európának, mely büszke múltjára, ellen tud állni a káros kulturális uniformizálásnak is, s nem utolsósorban már az utolsó igazán békés szigete a földrésznek. Mi pontosan tudjuk, mit jelent, amikor egy népnek el akarják venni a kultúráját, porrá akarják zúzni nemzeti identitását. Mi pontosan tudjuk, hogy enélkül egy nép könnyen eltűnhet, elveszhet a világban. Nekünk, magyaroknak ebben kell utat mutatnunk Európának.”


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.