EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szolnok

Trianonra emlékeztek

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napja, június 4-e hét éve a nemzeti összetartozás napja is. Természetesen Szolnokon is megemlékezést tartottak, amelynek helyszíne a Tiszai Hajósok terének peremén lévő országzászló volt.

Szalay Ferenc polgármester a megemlékezésen egyből kontextusba is helyezte az akkor elszenvedett veszteségek mértékét: az ország több mint 325 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el, és a lakosság kétharmada is a magyar határokon túlra szorult. Nemcsak társadalmi értelemben okozott nagy érvágást a nemzetnek a „béke”, hanem a gazdaságnak is: Magyarország elvesztette az összes só- és aranybányáját, ami akkoriban komoly bevételeket jelentett. Mindemellett az erdőgazdaságok túlnyomó többsége is más fennhatóság alá került 1920-ban, nem is beszélve arról, hogy rengeteg gyár és vállalkozás sem magyarként folytathatta működését.


Az infrastruktúra is megszenvedte Trianont: a köz- és vasutak jelentős része csatolódott el, ami a mai napig problémákat jelent – főképp a vasútnak –, hiszen a hálózatot nem egy ekkora országra méretezték.

A Tisza partján tábla emlékeztet a következményekre (Fotó: Lokál Extra/Donáth Béla)

Ám Szalay Ferenc polgármester azt emelte ki beszédében, hogy az ellentétek helyett talán éppen ez hozta közelebb egymáshoz a Kárpát-medence népeit. Ahogy fogalmazott: „És még ha sokáig csak a bosszúvágy mozgatta többségüket, ma pontosan látják a szlovákok, a csehek, a románok, a szerbek, a horvátok, a magyarok, a németek, hogy tőlünk színes és értékes ez a világ. Együtt egy olyan szigetét alkotjuk Európának, mely büszke múltjára, ellen tud állni a káros kulturális uniformizálásnak is, s nem utolsósorban már az utolsó igazán békés szigete a földrésznek. Mi pontosan tudjuk, mit jelent, amikor egy népnek el akarják venni a kultúráját, porrá akarják zúzni nemzeti identitását. Mi pontosan tudjuk, hogy enélkül egy nép könnyen eltűnhet, elveszhet a világban. Nekünk, magyaroknak ebben kell utat mutatnunk Európának.”


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.