EUR: 324,87 Ft
CHF: 294,84 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Szolnok

Trianonra emlékeztek

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napja, június 4-e hét éve a nemzeti összetartozás napja is. Természetesen Szolnokon is megemlékezést tartottak, amelynek helyszíne a Tiszai Hajósok terének peremén lévő országzászló volt.

Szalay Ferenc polgármester a megemlékezésen egyből kontextusba is helyezte az akkor elszenvedett veszteségek mértékét: az ország több mint 325 ezer négyzetkilométernyi területet veszített el, és a lakosság kétharmada is a magyar határokon túlra szorult. Nemcsak társadalmi értelemben okozott nagy érvágást a nemzetnek a „béke”, hanem a gazdaságnak is: Magyarország elvesztette az összes só- és aranybányáját, ami akkoriban komoly bevételeket jelentett. Mindemellett az erdőgazdaságok túlnyomó többsége is más fennhatóság alá került 1920-ban, nem is beszélve arról, hogy rengeteg gyár és vállalkozás sem magyarként folytathatta működését.


Az infrastruktúra is megszenvedte Trianont: a köz- és vasutak jelentős része csatolódott el, ami a mai napig problémákat jelent – főképp a vasútnak –, hiszen a hálózatot nem egy ekkora országra méretezték.

A Tisza partján tábla emlékeztet a következményekre (Fotó: Lokál Extra/Donáth Béla)

Ám Szalay Ferenc polgármester azt emelte ki beszédében, hogy az ellentétek helyett talán éppen ez hozta közelebb egymáshoz a Kárpát-medence népeit. Ahogy fogalmazott: „És még ha sokáig csak a bosszúvágy mozgatta többségüket, ma pontosan látják a szlovákok, a csehek, a románok, a szerbek, a horvátok, a magyarok, a németek, hogy tőlünk színes és értékes ez a világ. Együtt egy olyan szigetét alkotjuk Európának, mely büszke múltjára, ellen tud állni a káros kulturális uniformizálásnak is, s nem utolsósorban már az utolsó igazán békés szigete a földrésznek. Mi pontosan tudjuk, mit jelent, amikor egy népnek el akarják venni a kultúráját, porrá akarják zúzni nemzeti identitását. Mi pontosan tudjuk, hogy enélkül egy nép könnyen eltűnhet, elveszhet a világban. Nekünk, magyaroknak ebben kell utat mutatnunk Európának.”


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.