2019. július 22., hétfő
Magdolna

Külföld

Trump megnevezte jelöltjét az FBI élére

Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, hogy Christopher Wray volt igazságügy-minisztériumi vezetőt készül kinevezni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) élére.

Trump erről Twitter-üzenetben számolt be, további részleteket ígérve.


Az amerikai szenátusnak jóvá kell hagynia Wray kinevezését.

A FBI korábbi igazgatóját, James Comey-t május 9-én váratlanul bocsátotta el állásából az amerikai elnök. Az igazgató személyesen felügyelte az amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében folyó FBI-vizsgálatot.


Trump egy nappal azelőtt jelentette be jelöltjének nevét az FBI vezetőjének tisztségébe, hogy a tervek szerint Comey-t meghallgatja a szenátus hírszerzési bizottsága Moszkva állítólagos beavatkozása, illetve Trump kampánycsapatával és szövetségeseivel történt esetleges összejátszása ügyében.

Sean Spicer fehér házi szóvivő szerint az elnök több igazgatójelölttel – közöttük Wrayjel is – tárgyalt a múlt héten.

Wray jelenleg a King and Spanding ügyvédi iroda washingtoni és atlantai irodáiban dolgozik, különböző “fehérgalléros” bűnügyekkel és hatósági végrehajtással foglalkozik – közölte a vállalat.

Ifjabb George Bush elnöksége alatt egy ideig – 2003 és 2005 között – igazságügy-minisztériumi államtitkár volt, ebben az időben Comey volt a tárca miniszterhelyettese. Wray a bűnügyi főosztályt vezette, vállalati csalási botrányok és az amerikai piacokat érintő esetek tartoztak a hatáskörébe a King and Spanding honlapján közzétett életrajza szerint szerint. Munkája során szoros együttműködést folytatott az FBI-jal. “Wray kulcsszerepet játszott a terrorizmus elleni háborúval kapcsolatos jogi és műveleti lépések felülvizsgálatában” – áll az életrajzban.

Wray tagja volt a legnagyobb amerikai áramellátó vállalat, az Enron botrányának kivizsgálására ügyészekből és FBI-ügynökökből felállított különbizottságnak.

Wray a Yale egyetem jogi karán szerzett diplomát 1992-ben, ahol a neves Yale Law Journal szakfolyóirat főszerkesztője volt.

Egy volt FBI-vezető felvetette a kérdést, hogy Wray képes lesz-e irányítani a több mint 35 ezer alkalmazottat foglalkoztató Szövetségi Nyomozó Irodát, miután az igazságügy-minisztériumban egy kis létszámú főosztály vezetője volt – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Kapcsolódó Cikkek