EUR: 325,36 Ft
CHF: 295,19 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Eger

Túl keveset alszanak az egriek

Egy matracokkal foglalkozó cég készített felmérést az elmúlt időszakban az egriek alvási szokásairól, arról, hogy mennyire vagyunk kipihentek a hevesi megyeszékhelyen. Az egri lakosság körében végzett kutatás során 685 lakos töltötte ki azt a kérdőívet, amelynek középpontjában a helyiek alvási szokásai álltak. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de így is érdekes képet fest az egriek kipihentségéről.

A kérdőívet kitöltők 60 százaléka mondta azt, hogy már reggelente, ébredés után is fáradtnak érzi magát. Elsőre ez meglepően rossz eredménynek tűnik, de nem kell megrémülni. A közelmúltban Ausztriában is végeztek hasonló felmérést, és ott is pontosan ugyanekkora volt az elégedetlenek aránya.


Bár az osztrákokéhoz hasonló eredményeket értünk el, azért nem túl megnyugtató az a tény, hogy tízből hat ember már a reggeli ébredés után is fáradtnak érzi magát. A túl stresszes életmód, az egészségügyi állapot, az alvás számára nem megfelelő feltételek vagy egyszerűen a túl kevés alvás is az okok között említhető. Ez utóbbi jól mérhető az egriek között is. 11,5 százalék válaszolta azt, hogy öt órát vagy annál is kevesebbet alszik naponta. Ilyen kevés alvás már rövid távon is azt okozza, hogy kórosan kialvatlanok leszünk. És nem sok bizakodásra ad okot, hogy további 29 százalék jelölte válaszként a napi hat óra alvást, amikor szintén könnyű belecsúszni a túl kevés alvás csapdájába. A fáradt emberek sokkal depresszívebbek, könnyebben veszítik el türelmüket, kevésbé higgadtak. Ez a személyiségbeli változás hosszú távon barátságok megromlásához, sőt akár váláshoz is vezethet – főleg, ha a házaspár mindkét tagja kialvatlan.

Sokan már a reggeli ébredés után fáradtnak érzik magukat Fotó: Profimedia

Jól szemlélteti a helyzet komolyságát, hogy az elalvásos balesetek ellen például kormányszinten is fellépnek Magyarországon. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges kötelező orvosi vizsgálatok alkalmával már szűrik az obstruktív alvási apnoéval rendelkező sofőröket. A szigor nem véletlen. A francia autópálya-kezelő adatai szerint ugyanis minden harmadik baleset a fáradtságra vezethető vissza.


Fontos lenne, hogy levetkőzzünk néhány olyan rossz szokást, amelyről nem is tudjuk, hogy mennyit árthat. Ilyen például a lefekvés előtti tévézés, ami nemcsak azért rossz, mert nem tud tőle kikapcsolni az agyunk, hanem azért is, mert a készülékből áradó kék fény gátolja a szervezetünk melatonintermelését, így összezavarja alvási ciklusainkat, hiszen agyunk úgy érzékeli, hogy természetes fényben vagyunk. Ez alól nem kivételek a mobilt és számítógépet használók sem, és mivel Egerben a válaszadók 80 százaléka ezeket a tevékenységeket folytatja elalvás előtt, elmondhatjuk, hogy széles réteget érint a probléma.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.