EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Sport

Tusup: Hánynom kell az egésztől

Megelégelte Hosszú Katinka aranyhalmozását a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), és létrehozta a lex-Hosszút. Idén már csak négy egyéni számban, meghívásos alapon lehet rajthoz állni a világkupában. Katinka összesen 110 érmet szerzett a sorozatban.

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő 2012 óta minden évben megnyerte az összetett pontversenyt, tavaly 386 ezer dollárt (körülbelül 105 millió forint) keresett és 73 aranyat gyűjtött.


– Gratulálok, FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… de mást nem. „A változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől” – csak éppen minket nem kérdeztek – osztotta meg véleményét Hosszú a Facebookon. – Nehogy az úszók többször ússzanak, mert véletlenül túl sok figyelmet kap a sportág.

Férje és egyben edzője, Shane Tusup szokásához híven keményen beszólt Instagram-oldalán: „Összetört a szívem és hánynom kell az egésztől… Ahelyett, hogy példaként emlegetnék, korlátozzák a versenyszámait és semmissé teszik a kemény munkának köszönhető előnyét… azt mutatják, hogy nincs értelme a kemény munkának, mert egy szabálymódosítással elvehetik tőled a kemény munka gyümölcsét…”


Azért adott is valamit a FINA, hiszen idén az eddigi 2,178 millió dollárról 3,9 millióra (körülbelül egymilliárd forint) emelik a pénzdíjazást, és a korábbiakkal ellentétben az első három helyett az első hat helyezett részesül anyagi elismerésben. Hosszú szerint egyébként a szabálymódosítás mögött régi ellenfele, Gyárfás Tamás FINA-alelnök állhat.

Az éppen Budapesten tartózkodó Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgató szerint Gyárfásnak nincs köze a módosításokhoz. Egy év tapasztalatai alapján vonják le végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e. A FINA szándéka, hogy minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozaton, és az a lehető legizgalmasabb legyen.

Budapest, 2015. január 11.
Hosszú Katinka úszónő Budapesten 2015. január 10-én. Az úszónő 2014-ben öt világrekordot állított fel, hat Európa-bajnoki érmet (közte három egyéni aranyat), 68 világkupa-érmet (közte 51 aranyat) szerzett, 122 győzelemmel ő vezeti a vk-történet örökranglistáját. Tavaly elnyerte a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) az év legjobb női úszójának járó elismerését, Magyarországion év legjobb női sportolója lett és a Figyelő gazdasági hetilap első alkalommal neki ítélte Év Embere díját.
MTI Fotó: Kovács Anikó

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10.
Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 9-én. A magyar úszónő az első helyen végzett.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek