EUR: 336,71 Ft
CHF: 314,05 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Aktuális Nagykanizsa

Tűz az Izzóban

Az elmúlt tizenhárom évben nem volt olyan nagy kiterjedésű és akkora tűzoltóerőt igénylő tűzeset Zala megyében, mint amilyen a General Electric (GE) nagykanizsai gyárában keletkezett a minap. Az egyik raktárépület kapott lángra, a helyszínen 60 tűzoltó dolgozott.

A helyiek által még mindig Izzóként emlegetett üzemhez a Kinizsi utcába először a kanizsai katasztrófavédelmi egységek érkeztek meg, s azt látták, hogy a második emeleten csaptak fel a lángok. A mintegy tizenegyezer négyzetméteres, többszintes épület kétezer négyzetméteren égett. A raktárban villanykörtebúrákat tároltak, a hatalmas tűz okozta rendkívül magas hőmérsékleten az épület oldalát takaró kopolit üvegek végig megolvadtak. Az egyetlen jó hír az volt, hogy a bent tartózkodó mintegy 100 ember baj és sérülés nélkül ki tudott menekülni.


Aztán folyamatosan érkeztek a tűzoltóegységek Zalaegerszegről, Zalakarosról, Pacsáról, Lentiből, Keszthelyről, Kaposvárról, Marcaliból és Nagyatádról; a helyszínen 60 szakember küzdött a lángokkal.

– A helyi hivatásos tűzoltók a magasból mentő járművek megérkezéséig a rendkívüli hőhatással megküzdve védték az épület még ép részeit a lángoktól – eleveníti fel a történteket Cseresznyés Dániel főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A beavatkozó tűzoltórajoknak négy létrasugárral és négy vízsugárral, hét órán át tartó megfeszített munkával sikerült a kétezer négyzetméteres raktárrészben keletkezett tüzet eloltaniuk. Mindvégig a helyszínen volt a katasztrófavédelmi mobil labor is, amely folyamatosan méréseket végzett, azonban a tűz környezetében lévő lakóterületeken nem mutatott ki veszélyes koncentrációban egészségre káros gázokat.


A sajtó munkatársai csak a gyárkapun kívülről figyelhették a fejleményeket, de nevük titokban tartását kérő szemtanúktól a Lokál Extra megtudta, a katasztrófavédők először a tűzgóctól jobbra és balra lévő, nem égő épületrészt hűtötték, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését. Munka közben egy tűzoltót kellett ellátniuk a mentőknek.

Kétezer négyzetméteren égett a raktárépület (Fotó: Gergely Szilárd)

Az épületből fekete füst és fehér gőz is szállt, amit a város szinte minden pontjáról lehetett látni hosszú órákon át. Informátoraink azt mondták, a tűzoltók profin, összehangoltan, félelem nélkül dolgoztak. A GE kanizsai vezetői pedig a munkatársak segítségére siettek, hiszen sokaknak bent maradt a lakás- és kocsikulcsa, amiért a tűz megfékezése után sem mehettek vissza. Mindeközben a gyár más részében zavartalan volt a termelés, másnapra pedig teljesen helyreállt a rend: a ledüzem kivételével mindenütt a megszokott kerékvágásban folyt a termelés.

– A cég képviselőjének becslése szerint ötven-százmillió forint körüli kár keletkezett a raktárhelyiségben, azonban kiemelte, hogy a tűzoltók munkájának köszönhetően több milliárd forintnyi értéket sikerült a megfelelően megválasztott tűzoltástaktikával és a szakszerű beavatkozással megmenteni – fogalmazott Cseresznyés Dániel.

A városban több pletyka is kering arról, hogy mi okozhatta a tüzet, egyesek a tragédiát összefüggésbe hozzák azzal a hivatalos bejelentéssel, hogy a GE eladja teljes magyarországi fényforrásüzletágát. A valódi okot szakértői vizsgálat állapítja meg, amely lapzártáinkig nem zárult le.

Kapcsolódó Cikkek