EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Külföld

Tűzszünetet hirdetett a szíriai hadsereg

A szíriai hadsereg szombaton bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hadműveleteit a dél-szíriai Deraa városában, hogy ezzel is támogassa a szíriai béketárgyalások folytatódását.

A tűzszünet helyi idő szerint szombat délben – közép-európai idő szerint 11 órakor – lépett életbe – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az intézkedés két szombati bejelentésre válaszul született: Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja közölte, hogy július 10-én tervezik megtartani a genfi szíriai béketárgyalások újabb, 7. fordulóját, Moszkva pedig reményét fejezte ki, hogy Asztanában, a kazah fővárosban július 4-5-én folytatódhatnak az ottani szíriai béketárgyalások.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország és Irán, valamint a felkelők oldalán álló Törökország közvetítésével zajló asztanai tárgyalások a fegyverszünetről és a szíriai biztonsági helyzetről szólnak, míg az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseken a politikai átmenet mikéntjét vitatják meg a felek.

Az Egyesült Államok üdvözölte a tűzszünet bejelentését, és felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa magát vállalásához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackerek támadták meg a brit parlamentet

  Hackertámadás érte szombaton a brit parlamentet, kiberbűnözők a törvényhozás email rendszeréhez akartak hozzáférni – jelentették politikusok és tisztségviselők.

 • Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  Két év kevés lesz a Brexit lezárására

  A Századvég kutatója szerint nem lesz elég a Brexit lezárására a még fennmaradó 21 hónap, egy újabb, átmeneti időszak alatt rendezhetik a felek az összes részletszabályt.

 • Ötezer civil vesztette életét a jemeni konfliktusban

  Ötezer civil vesztette életét a jemeni konfliktusban

  Csaknem ötezer, 4971 polgári személy vesztette életét, és 8533 civil sebesült meg azóta, hogy 2015 márciusában, a külföldi beavatkozást követően fokozódtak a harcok Jemenben, ahol közel három éve pusztít a polgárháború – közölte pénteken Ravina Shamdasani, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője a hivatal saját számításaira hivatkozva.

 • Felminősítette Görögországot a Moody’s

  Felminősítette Görögországot a Moody’s

  Felminősítette Görögországot a Moody’s Investors Service, a kiigazítási program második felülvizsgálatának befejeződésével, valamint a javuló költségvetési helyzettel és a gazdasági stabilizációra utaló jelekkel indokolva a döntést.