2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Tűzszünetet hirdetett a szíriai hadsereg

A szíriai hadsereg szombaton bejelentette, hogy 48 órára felfüggeszti hadműveleteit a dél-szíriai Deraa városában, hogy ezzel is támogassa a szíriai béketárgyalások folytatódását.

A tűzszünet helyi idő szerint szombat délben – közép-európai idő szerint 11 órakor – lépett életbe – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.


Az intézkedés két szombati bejelentésre válaszul született: Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja közölte, hogy július 10-én tervezik megtartani a genfi szíriai béketárgyalások újabb, 7. fordulóját, Moszkva pedig reményét fejezte ki, hogy Asztanában, a kazah fővárosban július 4-5-én folytatódhatnak az ottani szíriai béketárgyalások.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország és Irán, valamint a felkelők oldalán álló Törökország közvetítésével zajló asztanai tárgyalások a fegyverszünetről és a szíriai biztonsági helyzetről szólnak, míg az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseken a politikai átmenet mikéntjét vitatják meg a felek.

Az Egyesült Államok üdvözölte a tűzszünet bejelentését, és felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa magát vállalásához.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki múlt csütörtökön lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban, az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású családnak – közölte a Jutarnji List című zágrábi napilap az internetes oldalán kedden.

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.