EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Szombathely

Új épületszárnnyal bővül a premontrei gimnázium

Állami támogatás jóvoltából új épületszárnnyal bővül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium.

Erre azért van szükség, mert évek óta folyamatosan növekszik az intézmény diákjainak száma és állandó helyszűkével küszködnek. Az alapkőletételi ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.


Tantermek, a művészeti oktatást segítő szaktantermek és közösségi terek kapnak helyet az 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes új épületszárnyban. A beruházás keretében továbbá felújítják az iskola tornatermét és sportpályáját, valamint egy új cserkészotthon is megépül.

Soltész Miklós államtitkár és Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát tette le az új épület alapkövét Fotó:szombathely.hu

– Megduplázódott az egyházi iskolákba járó diákok száma 2010 óta Magyarországon, de az egyházak nem mindenhol tudták követni a létszámnövekedést az oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésében, ezért fontos, hogy megkapjanak minden támogatást az oktató- és nevelőmunka folytatásához – mondta Soltész Miklós államtitkár az alapkőletételi ünnepségen. Hozzátette: az egyházi iskolák jól működnek, pozitív kisugárzást adnak nemcsak egy településnek, de akár egy régiónak is.

Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a premontrei szerzetesrend negyvenhat évnyi „kényszerszünet” után 1994-ben szerezte vissza szombathelyi középiskoláját, amely az elmúlt több mint két évtized alatt ismét a város egyik meghatározó, legdinamikusabban fejlődő iskolájává vált. – Embert nevelni, a teremtés csodáját láthatóvá tenni hitünk szerint ma is a legnemesebb feladatok egyike – fogalmazott.

Az építkezés a gimnázium udvarának régészeti feltárása után kezdődik és várhatóan egy év múlva fejeződik be.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.