EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Szombathely

Új épületszárnnyal bővül a premontrei gimnázium

Állami támogatás jóvoltából új épületszárnnyal bővül a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium.

Erre azért van szükség, mert évek óta folyamatosan növekszik az intézmény diákjainak száma és állandó helyszűkével küszködnek. Az alapkőletételi ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.


Tantermek, a művészeti oktatást segítő szaktantermek és közösségi terek kapnak helyet az 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes új épületszárnyban. A beruházás keretében továbbá felújítják az iskola tornatermét és sportpályáját, valamint egy új cserkészotthon is megépül.

Soltész Miklós államtitkár és Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát tette le az új épület alapkövét Fotó:szombathely.hu

– Megduplázódott az egyházi iskolákba járó diákok száma 2010 óta Magyarországon, de az egyházak nem mindenhol tudták követni a létszámnövekedést az oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésében, ezért fontos, hogy megkapjanak minden támogatást az oktató- és nevelőmunka folytatásához – mondta Soltész Miklós államtitkár az alapkőletételi ünnepségen. Hozzátette: az egyházi iskolák jól működnek, pozitív kisugárzást adnak nemcsak egy településnek, de akár egy régiónak is.

Véghné Busics Hilda, a gimnázium igazgatója arról beszélt, hogy a premontrei szerzetesrend negyvenhat évnyi „kényszerszünet” után 1994-ben szerezte vissza szombathelyi középiskoláját, amely az elmúlt több mint két évtized alatt ismét a város egyik meghatározó, legdinamikusabban fejlődő iskolájává vált. – Embert nevelni, a teremtés csodáját láthatóvá tenni hitünk szerint ma is a legnemesebb feladatok egyike – fogalmazott.

Az építkezés a gimnázium udvarának régészeti feltárása után kezdődik és várhatóan egy év múlva fejeződik be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.