2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Ózd

Új UH-készülék a kórházban

A folyamatos gép-műszer fejlesztés újabb állomásaként modern, középkategóriás ultrahangos készülék kezdte meg működését az Almási Balogh Pál Kórházban. Számos funkciója között alkalmas jó minőségű korai magzati felvételek készítésére is.

A Philips Affiniti ultrahangos készülékcsalád egyik tagjáról van szó, amelyik a minőségi rangsorban közvetlenül a prémium kategóriás gépek mögött helyezkedik el. Öt darab UH-fejjel rendelkezik, amelyekkel lágy részek, emlő-, carotis-, nyaki ultrahang-, szív-, méh- és szülészeti vizsgálatokat lehet nagy pontossággal elvégezni – mutatta be lapunknak az új szerzeményt dr. Fábián Imre szülész-nőgyógyász főorvos.


A beszerzés a vis maior keretből történt, amelyből 15 millió forinthoz jutott hozzá az egészségügyi intézmény. A 12 éven át működő korábbi készülék mostanában többször meghibásodott, kellett tehát egy üzembiztos gép a folyamatos vizsgálatok elvégzéséhez. Egyébként a régit is felújították és mostantól a röntgenrészlegen használják.

fotó: Lokál
Képalá: Újabb technikai előrelépés a modern UH beszerzés

Az Ózdra érkezett készüléket 2014-ben, Barcelonában, az UH-világkongresszuson mutatták be, tehát új típusnak számít. A megrendelés után a gyártó egy úgynevezett demo típust bocsátott a kórház rendelkezésére, amely funkcióiban hasonlított a vásárolt géphez, de mégsem ugyanaz volt. Dr. Fábián Imre külön kiemeli azt a beépített szoftvert, amely a 3D-s ultrahangos fejjel a „babamozi”-felvételeknél nagyon tiszta, könnyen kiértékelhető képet ad. Talán a színtechnika lehetne valamivel fejlettebb, de tisztában kell lenni azzal is, hogy ezért az árért ennyit nyújt a gyártó – fogalmazott meg némi kritikát, de véleménye szerint összességében ez a beszerzés jelentős előrelépést jelent az orvosok számára a diagnosztikában.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.