EUR: 325,73 Ft
CHF: 295,86 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Pécs

Újabb különlegességek kerültek Pécsre

Tizennyolc különleges műtárggyal gyarapodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az eseményen Gyugyi László folyamatos gyűjtő-kutató munkáját megköszönve hangsúlyozta: a kiemelkedő érdeklődés övezte tárlatot immár kétszázezren látták. Hozzátette: hamarosan szükségessé válik a gyűjteményt bemutató részleg bővítése is.


Az új tárgyakkal együtt 685-re bővült a gyűjtemény, amely 2010-es megnyitóján 588 tételt számlált.
MTI Fotó: Sóki Tamás

 

A bemutatott kerámiák között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozintálka, millenniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál.

Gyugyi László: A tárlat célja Zsolnay Vilmos alkotói géniuszának bemutatása, amelynek hajtóereje a gyár tervezőinek munkáját is folyamatosan inspirálta.

A műtárgyak közül Gyugyi László kiemelte az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített vázát, amelynek kivitelezése azt az érzetet kelti, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne.


Pécs 2010-ben vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót. A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott.

A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek. A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplumpéldány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, 2015-ben huszonöt, tavaly 27 alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

Az új műtárgyak június 6-tól lesznek láthatóak a kiállításnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedben.

Kapcsolódó Cikkek