EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Külföld

Újabb terrortámadás Londonban

A Scotland Yard vasárnap hajnali tájékoztatása szerint több halálos áldozata van a London hídon (London Bridge) előző éjjel történt gázolásnak. Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozata szerint a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket. A rendőrség közölte azt is, hogy összesen három helyszínen történtek incidensek és lövések is eldördültek.

A hídon szombat éjjel egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára, és több gyalogost elütött. Szemtanúk beszámolója szerint a járműből ezután három ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét és részletek nélkül közölte azt is, hogy a közeli Vauxhall városrészben is történt egy incidens.


 

Fotó: Twitter

 

A rendőrség vasárnap hajnalra a London híd és a Borough Market széles körzetét kordonnal lezárta és megkezdte a negyed kiürítését. A London Bridge, a Bank és a Vauxhall metróállomásokat is lezárták, de a londoni tömegközlekedést irányító városházi cég, a Transport for London (TfL) vasárnap hajnalban közölte, hogy a Bank és a Vauxhall állomásokat később újra megnyitották.

A rendőrségi tájékoztatás szerint lőfegyverhasználat is történt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett, és állítólag két embert lelőttek. A Scotland Yard ezt nem erősítette meg, ugyanakkor “nyugalomra, de éberségre” kérte a lakosságot.


A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a rendőrségtől. Vasárnap hajnali nyilatkozatában May “rettenetes incidensnek” nevezte a történteket, és közölte, hogy a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik az incidenst. Theresa May elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

A London Bridge környéke rendkívül népszerű, szombat esténként igen zsúfolt turistaközpont. A városrészben rengeteg étterem, pub és szórakozóhely működik. A híd közvetlen közelében emelkedik Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a több mint 300 méter magas Shard, amelyben szintén számos étterem és egy szálloda is van.

Márciusban egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve. A manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Kapcsolódó Cikkek