2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb XIV.kerület

Újjáéledt a 175 éves városligeti pavilonterv

A régi fényében pompázhat az új Városliget. A nemrégiben átadott három pavilon árnyékában talán még a kintorna és a hintáslegények hangját is hallani véljük, hiszen 157 éves tervbe leheltek új életet a pavilonok építése során.

Hidvégi Violetta főlevéltárosnak köszönhetjük, hogy a csiricsáré bódésorok helyén századfordulós hangulatot idéző pavilonok nőttek ki a földből.


– Tizenhét éve, a Magyar Építészeti Múzeum fennállása 25. évfordulójának ünnepére elvállaltam, hogy összefoglalót írok néhány kisebb 1860-as évekbeli pavilonról, amelyeknek tervei a korabeli építési hatóság anyagában találhatók – idézte fel kutatómunkájának kezdetét Violetta. – Rátaláltam egy tizenkét szögű kioszk tervére Strohoffer István ácsmester aláírásával, gondoltam, utánamegyek a történetének. Leírhatatlan érzés volt, amikor a félhomályos raktárban az egész napos kutatómunka után megtaláltam két, 140 éves Feszl Frigyes-akvarellt Strohoffer elgondolásának, ma úgy mondanánk, prezentációs rajzait.

A felderített történet szerint Gruber Antal cukrászmester 1860-ban úgy gondolta, hogy a Városligetben meglévő vendéglátóhelyek a finomabb közönség igényeit nem tudják kielégíteni, ezért új kioszk felállítását javasolta. Az ügy bizottságról bizottságra járt, nagyrészt pártolták a kezdeményezést, de mire mindenkit meggyőztek a fontosságáról, Gruber csődbe ment és az ügy elaludt. Aztán 1862-ben Voigt Vilmos vendéglős újra felébresztette és elővette a korábbi terveket. Feszl Frigyes tehát 1860-ban tervezte a tizenkét szögű, keleti és magyaros motívumokkal ékesített pavilont a városligeti Kisszigetre, amelyet aztán 1862-ben meg is építettek. A kivitelező Strohoffer István építőmester volt. A pavilont az 1885-ös országos kiállításra kibővítették, azonban a következő nagy ligeti esemény, a millenniumi kiállítás elsodorta, mert a helyére került a Vajdahunyad vára, a mai Mezőgazdasági Múzeum épülete.


– Nagyon jó érzés elmenni az új pavilonok mellett, és büszke vagyok, hogy levéltárosként én is hozzátehettem valamit ahhoz, hogy a Városliget szépüljön. Nem mindennapi érzés, hogy az egyik leghíresebb magyar építész tervei 157 év elteltével újra megvalósultak – tette hozzá a főlevéltáros.

Az újra-, illetve újjáálmodott három pavilonban kávézó-cukrászda, art shop és ajándékbolt kapott helyet. Az art shop több mint 40 kortárs magyar tervező munkáit kínálja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.