EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,08 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb IV.kerület

Újpestről Dél-Koreába, onnan Tokióba vezet az út?

Június végén rendezik az idei taekwondo-világbajnokságot a dél-koreai Muju városában. A két évvel ezelőtti vébé bronzérmese, Kotsis Edina súlycsoportváltás után újult erővel vág neki az ázsiai kalandnak, míg klubtársa, Füredi Rebeka első felnőttvébéjére készül.

Kotsis Edina (kékben) megpróbál kijutni a tokiói olimpiára
MTI Fotó: MOB/Szalmás Péter

– A közelgő dél-koreai világbajnokságról mindig az előző, 2015-ös jut eszembe, az a legkedvesebb emlékem – nosztalgiázott Kotsis Edina, aki két évvel ezelőtt a dobogó harmadik fokára állhatott. – Sok minden változott azóta. Sajnos lemaradtam az olimpiáról, és a tavaly év eleji kvalifikációs torna után rossz volt a hangulatom és a hozzáállásom is. Az utóbbi hónapokban erőre kaptam, és végre újra megvan a motivációm, hiszen három év múlva megint olimpia lesz, megpróbálok kijutni.


Súlycsoportot váltott, az 53 kilogrammosok között indul a vb-n.

– Egy éve lement a súlyom 56 kilogrammra, onnan könnyebb lefogyasztani 53-ra, és ott erősebbnek lenni, mint az 57 kilogrammosok között gyengébbnek, hiszen a mérlegelés után mindenki visszaszedi azt az egy-két kilót. Folyamatosan elemzem a lehetséges ellenfeleket, van, akit egyáltalán nem ismerek. Tavasszal úgy kezdtem a meccseket az új súlycsoportban, hogy az elején óvatosan feltérképeztem, a többiek mit tudnak – mesélt az új kihívásról Edina, aki újpesti klubtársával, Füredi Rebekával képviseli majd Magyarországot.


– Izgulok, ez lesz az első – mondta lapunknak a 19 éves, korábbi junior Európa-bajnok Füredi Rebeka, aki első felnőtt-világbajnokságára készül. – Edinával még nem is nagyon beszélgettünk a vébéről, majd lesz időnk az odaúton kivesézni a témát.

Rebeka a 67 kilogrammosok között lép majd pástra, ahol nagyon erős ellenfelekre számít.

– Mivel nem olyan régóta vagyok tagja a felnőttmezőnynek, sokakat nem ismerek még, persze pár európaival már találkoztam. Most videókat nézek róluk, és igyekszem elemezni azokat. Ez egyébként az előnyömre is válhat, hiszen ők nem ismernek engem. A mezőnyhöz képest alacsonyabb vagyok, de izmosabb.

Füredi Rebeka (piros) élete eddigi legnagyobb versenyére készül

Javában zajlik a felkészülés utolsó fázisa, amely azonban már teljesen más, mint az utánpótlástornák előtt volt.

– Sokkal jobban oda kell figyelnem mindenre, minden apró hibát ki kell javítanunk. A küzdőmozgásomon és a védekezésemen kell még dolgoznunk.

Elmondása szerint bármilyen színű éremmel elégedett lenne.

– Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de mindig úgy állok hozzá, hogy meg akarom nyerni az adott versenyt. Így lesz ez most is, de ha dobogóra állhatok, már elégedett leszek. Amennyiben nem jön össze, biztos csalódott leszek, ám mindenből lehet tanulni – tette hozzá.

Rebeka június 26-án, Edina június 27-én lép pástra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.