EUR: 326,86 Ft
CHF: 300,84 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Tech

Újrakezdi a hanglemez-gyártást a Sony

A Sony Corp. közel három évtizedes kihagyás után újrakezdi az analóg hanglemezek gyártását a márciustól kezdődött folyó pénzügyi évében.

A zenerajongók körében ugyanis világszerte ismét divatba jött a magyar köznyelvben – tévesen – bakelitlemezként ismert analóg hanghordozó, a mikrobarázdás hanglemez használata.


A Recording Industry Association of Japan szakmai szervezet nyilvántartása szerint 2016-ban Japánban 799 ezer hanglemez készült, míg 2010-ben még csak 105 ezer.

A Sony, a CD-k elterjedésével párhuzamosan, 1989-ben hagyott fel a hanglemezek gyártásával. Az üzletágat akkor a Toyokasei Co. céghez szervezte ki, amelyik valószínűleg ma már az egyetlen japán hanglemezgyártó vállalat. Világszerte viszont még működik néhány hanglemez-gyártó cég.

A Sony csütörtöki közleménye szerint leányvállalata, a Sony Music Entertainment (Japan) Inc. egy hanglemez-prést helyezett üzembe egyik telephelyén Japánban, valamint egy mesterlemez-vágó berendezést egyik tokiói hangstúdiójában.

A Sony nyolcéves kihagyás után tavaly mutatta be első hagyományos lemezjátszóját, amellyel már digitalizálni is lehet az analóg felvételeket. A Panasonic Corp. pedig szintén tavaly vásárolta vissza Technics lemezjátszó márkáját, amely már hat éve felhagyott a gyártással.

Kapcsolódó Cikkek

  • Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok

    Okostelefonra költözhetnek az ügyfélszolgálatok, az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést átterelve a digitális térbe – hívta fel a figyelmet a Netlock hitelesítésszolgáltató közleményében.

  • Az űrbe megy Fedor, a robot

    Az űrbe megy Fedor, a robot

    A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség honlapján adott közre egy képet a FEDOR (Final Experimental Demonstration Research) nevű humanoid robotról, amelyet tesztelnek a kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban 2019.