EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Veszprém

Ünnepi Könyvhét Veszprémben

A hétvégén rendezték meg a 88. Ünnepi Könyvhetet Veszprémben. A csütörtök délutáni megnyitón Brányi Mária alpolgármester és Závada Péter költő osztották meg a könyvekkel kapcsolatos gondolataikat.

– 88 éve rendezik meg az ünnepi könyvhetet, holott gyakran hallhatunk az igényes írott szövegek hanyatlásáról szóló szavakat – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a könyvhét megnyitóján. Mint mondta, a könyvek szerepe és megjelenése is sokat változott, különösen az elmúlt évtizedekben. A könyv egyszerre absztrakt és konkrét, corpus és szellem.


Brányi Mária alpolgármester szerint továbbra is a nyomtatott könyvet keressük leginkább (fotó: Domján Attila)

Bár a digitális kiadványok és a hangoskönyvek népszerűsége is egyre nagyobb, és mindegyik elektronikus formátumot megtalálhatjuk a kiadók pultjainál, a könyvhéten azért mégis az oly kedves nyomtatott formát keressük elsősorban – jegyezte meg az alpolgármester, aki szavait azzal a kívánsággal zárta, hogy még sokáig adjon szellemi táplálékot nekünk az írott szó.

Számos új megjelenést hoztak a könyvhétre a kiadók (fotó: Domján Attila)

Závada Péter – utalva rá, hogy a könyv ma már nem feltétlenül papíron jelenik meg – telefonján elmentett jegyzetébe bele-belepillantva köszöntötte a közönséget. Gondolatmenetében arról értekezett, hogy a költészet a mai napig jelen van életünkben, hozzánk alkalmazkodó formát keres. Ez a gondolat akkor fogalmazódott meg benne először, amikor a hiphop kultúrával találkozott, és meggyőződésévé vált, hogy a rapet a költészettől pusztán a zene különbözteti meg. E gondolat terelte őt afelé, hogy megalapítsák az Akkezdet Phiai hiphopcsapatot.


Mint mondta, a költészet mindig is hangos műfaj volt, a törzsi kultúrák sámánrigmusaitól a görög eposzokon és a trubadúrdalokon át az ötvenes évek beatverseiig mindig élőben adták elő és zenével kísérték a költeményeket. Így jutottunk el a slam poetry születéséhez.

A könyvolvasás intim viszony – fogalmazott Závada Péter(fotó: Domján Attila)

Závada szerint alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek a digitális technika miatt temetnék a könyvet. Az interaktív, multimédiában, képekben és zenében tobzódó felületek mellett az embereknek igényük van arra, hogy kitörjenek a vibrálásból és elmerüljenek a könyvek semmihez nem fogható intimitásában.

A csütörtöktől szombatig tartó könyvünnepen, a Szent Imre téren a közönség találkozhatott a Nők Lapja két veszprémi kötődésű munkatársával, Vadas Zsuzsa és Koronczay Lilla író-publicistákkal, a téren láthattuk Szilágyi Ákost, Vörös Istvánt és Fábián Jankát. Több helyi szerző is bemutatkozott, például Tungli M. Klára, Brassai Zoltán és Kanyár Erika.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.