EUR: 326,00 Ft
CHF: 294,36 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Békéscsaba

Valóra vált az álmuk

Fogyatékkal élők próbálhatják ki álommunkájukat a Salva Vita Alapítvány Neked munka, nekem álom! című programsorozatában több napon át az egész országban, többek között Békéscsabán.

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, az Írországból indult programot 2015-ben még csak Budapesten, tavaly már több vidéki városban is megtartották, idén pedig a főváros mellett 19 vidéki helyszínen, 226 résztvevővel rendezték meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a kormányhivatalok, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával.


Balogh Mónika (balra), a Neked Munka, Nekem Álom! program keretében próbálhatta ki a színészetet Komáromi Anett színésznő segítségével a Békéscsabai Jókai Színházban MTI Fotó: Rosta Tibor

Vég Katalin úgy fogalmazott, sokan úgy gondolják, a program csak „álomkergetés”, pedig a jelentkezők gyakran reális kívánsággal keresik meg őket, mert valóban szeretnének elhelyezkedni, és volt már olyan résztvevő, akinek ez sikerült is.

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiemelte, a társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszköze a munkaerőpiaci esély megadása, hogy a megváltozott munkaképességű emberek megmutathassák, ők is képesek értékteremtő munkára.


Endrődi István (balra) egy békéscsabai számítógépszervizben szerelt mentorával, Podani Györggyel MTI Fotó: Rosta Tibor

– A társadalom több évtizeden át „fallal” vette körül, elkülönítette a fogyatékkal élő embereket, mert úgy gondolták, bennük valamilyen hiba vagy hiányosság van. Pedig a hiba a falakban van, amelyek megakadályozzák az integrációt, a falak lebontása az egész társadalom ügye – fogalmazott az államtitkár.

Az elmúlt hat évben 15-16 százalékról 30 százalék fölé emelkedett a fogyatékossággal élők foglalkoztatási rátája, ami például a foglalkoztatóknak járó bértámogatásnak vagy annak köszönhető, hogy a megváltozott munkaképességűeket alkalmazó cégek mentesülnek a közbeszerzési törvény alól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.