2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Eger

Veteránok versenyeznek a hegyen

Eger és környékén számos veterán autós programot rendeznek, amikor beköszönt a jó idő. Idén is volt már példa nem is egy felvonulásra, de ami most következik, az egy igazi kuriózum. A III. Mavamsz Veterán Hegyi Felfutó Országos Bajnokság a Gulf Kupáért elnevezésű megmérettetés következő állomása Bélapátfalván lesz, július 8-án.

– Egy különleges programot ajánlunk a bányához vezető úton, ahol a driftbajnokságok is szoktak lenni. Többségében 30 évnél idősebb motorok és autók fognak versenyezni, de az az igazán érdekes ebben, hogy saját magukkal. Ugyanis nem a sebesség számít majd, hanem az, hogy két mért kör ideje mennyire hasonlít egymásra – magyarázza Györe Tamás, a szervező Régi Járművek Egyesületének elnöke.


Egerben is kiállították a Bélapátfalván versenyző autócsodákat

 

A történelmi járművek szemléjének külföldön is nagy hagyománya van, de hazánkban is több tíz éves múltjuk van azoknak a rendezvényeknek, amelyeken veterán járműveket mutatnak be. Megyénkben különösen sokan hódolnak ennek a nem mindennapi hobbinak, csinosítják, fejlesztik, rekonstruálják járműveiket.

– El kell mondani, hogy ezt nem mi találtuk ki, a Fóti Motorbarátok Egyesülete már vagy 20 évvel ezelőtt megrendezte ezeket a felfutóversenyeket, kezdetben csak motoroknak, de annyira jó volt a buli, hogy a motorral rendelkező autósok is elkezdték. Bélapátfalván körülbelül hatvan járműre számíthatunk majd – teszi hozzá Györe Tamás.


Veterán motorok is részt fognak venni az ’50-es ’60-as évekből

 

Az egri egyesületi tagok nem csak veterán járművekkel rendelkeznek, hiszen a bélapátfalvi felfutóverseny felvezetője egy igazán érdekes – még nem igazán veterán – járművel Németh Tamás lesz, aki quaddal szórakoztatja majd a közönséget. Ezenkívül mindenki hozza az autóját, motorját, ki mit lát jónak.

Németh Tamás egyesületi tag – nem veterán
– quadjával színesíti majd a régi járművek szemléjét

 

Az év végén dupla kupaosztás lesz a kategóriák bajnokainak, amelyek legnagyobb számban az 1950-es, 60-as, 70-es évek gépeiből, motorjaiból, autóiból kerülnek ki. Ezek tehát manapság a legnépszerűbbek.

– Vannak szocialista és nyugati gyártású autók-motorok, de nagyon érdekes, hogy vannak régen homologizált versenyautók – például Audi S1 –, ezek vagy eredetiek, vagy replikák. Ők is harcolnak majd saját magukkal, érdemes tehát kijönni és megnézni – zárja szavait Györe Tamás.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.