2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Sport

Világszám a Batthyány téren

Nem kérdéses, hogy a FINA 2017 Világbajnokság egyik fő világszáma az óriás-toronyugrás lesz. A versenyszámot ugyanis még sehol a világon nem rendezték meg úgy, hogy a versenyzőknek egy folyóba kell érkezniük. Soha – eddig.

A versenyszámot most ugyanis a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt rendezik meg.

Csodás torony épül a Duna Parton (Fotó: FINA Budapest 2017)

Ennek köszönhetően a nézők és a turisták nemcsak a városrész egyedi, történelmi jelentőségű épületeit – Szent Ferenc Sebei-templom, Szent Anna-plébánia, Vásárcsarnok –, hanem a fantasztikus dunai panorámát is megcsodálhatják.

Egy kis történelem

Az óriás-toronyugrás a sziklaugrásból fejlődött ki, pontosabban a FINA integrálta a programjába a világ egyik legnépszerűbb extrém sportját. Először a 20. FINA Technikai Értekezleten mutatták be, a világbajnokság programjának pedig 2013 óta része. A szakág első aranyérmese a férfiaknál a kolumbiai Orlando Duque, a nőknél pedig az amerikai Cesilie Carlton volt. Kazanyban Rachelle Simpson lett a női versenyszám győztese, aki ezt megelőzően profi akrobata volt, és a Red Bull sziklaugró sorozatban is részt vett. A férfi bajnok a sportág jelenlegi legnagyobb alakja, a barcelonai ezüstérmes Gary Hunt lett. A sziklaugrás világrekordját a brazil születésű svájci Laso Schaller tartja 58,8 méterrel, de a vb-címvédő brit Gary Hunt is megmutatta egyik ugrását „belülről” a kazanyi világbajnokságon.

Mint a Lokál Extra megtudta, már maga a torony is építészeti csoda, hiszen a sportolók egy harminchárom méteres, 65 tonna súlyú emelvényre felkapaszkodva, egy ahhoz kapcsolódó, 15 méter átmérőjű és körülbelül hat méter mélységű mobil medencébe érkezve mutatják be elképesztően nehéz ugrásaikat.

Az acéltorony és a medence egy 17 x 47 méter alapterületű vasbeton platformra kerül, amelynek kialakításához 615 köbméter betont és 125 tonna betonacélt használnak fel, és mindezt a Dunában alakítják ki, olyan körültekintő tervezéssel, hogy az autó- és villamosforgalmat csupán a rendezvény alatt kell korlátozni.

A versenyszám veszélyességét mutatja, hogy a férfiak 27 méter magasból, a nők pedig 20 méterről ugranak, és szigorúan lábbal kell a vízbe érniük a sérülésveszély miatt, ugyanis a zuhanás során közel 90 kilométeres óránkénti sebességgel érik el a vízfelszínt. Ezért a vízben legalább két mentőbúvár várja őket, arra az esetre, ha elrontanák az érkezést.

Kapcsolódó Cikkek