EUR: 325,20 Ft
CHF: 295,42 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Extra

Melyik világsztár lesz Puskás Öcsi?

A leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskás Ferencről készít filmet Andy Vajna producer és Joe Eszterhas. Nem lesz könnyű megtalálni azt a külföldi sztárt, aki a legendás sportoló bőrébe bújhat – szóba kerülhet Tom Hardy vagy akár Ryan Gosling is. 

Puskás már életében is legenda volt fotó: pfla.hu (Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia)

– Végre kitaláltam azt, amitől igazán izgalmas lehet a film – mondta lapunknak Andy Vajna. – Eddig nem volt meg az irányvonal, amire fel tudtam volna húzni az egész Puskás-történetet. Egyébként külföldi film lesz, angolul forog majd, külföldi rendezővel, magánfinanszírozással. Többen játsszák majd Puskást. Még várok, hogy elkészüljön a forgatókönyv és örülnék, ha visszaadná azt, amit szeretnék. Joe-val remek csapatot alkotunk, több filmet készítettünk már közösen – mondta Vajna. Joe Eszterhas forgatókönyvíró nevéhez köthető az Elemi ösztön és a Flashdance is. A film szakmai tanácsadója Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a legendás focista életrajzírója.

– A legjobb tudásom szerint segítem a produkciót, nagyon fontos, hogy hiteles legyen a film, de nyilván konkrét döntéseket nem én hozok. Puskásnak annyira gazdag és fordulatos élete volt, hogy akár két hollywoodi filmet is lehetne csinálni belőle. Az egyik az, ahogy eljut a kispesti szoba-konyhából a szomszédban lakó barátjával, Bozsik Cucuval a világhírnévig. A másik pedig az elképesztő visszatérése a Real Madridban, amely akkor is a világ legjobb csapata volt. A fiataloknak is érdemes tudniuk, hogy aki most Cristiano Ronaldo, az korábban Puskás volt. Nem csupán a karrierje volt szédületes, óriási szíve is volt – mondta a Lokálnak Szöllősi.
Puskásról számtalan legenda kering, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy már fiatalon is igazi zseni volt.
– 1944-ben mondták nekem, hogy Feri, vigyázz, ma játszik először egy 16 éves srác, úgy hívják, Puskás Öcsi. Akkor én már három-négy éve NB I-es játékos voltam. Az ember ilyenkor int egyet, hogy egy kisgyerek… mit számít. Igen ám, de elkezdődött a meccs, és mire felnéztem, a kisgyerek már rúgott két gólt – mondta korábban egy interjúban az egykori válogatott labdarúgó, Rudas Ferenc, aki tavaly hunyt el.

(Fotó/Repro: Máté Krisztián)

Puskás Öcsi imádta a focit, amikor kicsi volt, még normális labdájuk sem volt. Akitől lehetett, harisnyát kértek és azt tömték meg ronggyal-disznószőrrel. Nem csoda, hogy tehetsége már nagyon korán megmutatkozott, édesapja, a Kispest egykori játékosa, majd a Budapesti Honvéd edzője, id. Puskás Ferenc rettentő szigorú volt vele, sokszor még a legjobb teljesítménnyel sem elégedett meg. Öcsi egyébként már 16 évesen bekerült a kispesti felnőttcsapatba, a kölyökcsapatban pedig némi csalással már tízévesen játszott, egy idősebb, Kovács Miklós nevű fiú igazolványával. 1945-ben már 45 ezer ember nézte a fiatal srác első válogatottbeli meccsét és gólját az osztrákok ellen (5-2-re győztünk). Tényleg ez az időszak volt az magyar foci aranykora, olyannyira, hogy 1949-ben Puskás 45 góllal sem tudott gólkirály lenni (Deák Ferenc 59 találattal megelőzte).


Igazából Puskás annyi gólt rúgott, amennyit akart – mondták róla sokan, itthon 349 bajnokin láthatták a nézők, ahogy a 358 gólját is. Összesen négyszer volt gólkirály itthon (ahogyan aztán Spanyolországban is négyszer), egyszer ötven góllal, ami abban az évben a legtöbb volt Európában. Majdnem minden lépésnél hozzáért a labdához, mire észrevették, mit akar, már végre is hajtotta, nagyon nehéz volt ellene játszani. 1956 után Spanyolországba került.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Amikor a Real Madridhoz érkezett, sokan nem hittek benne, mert nagy túlsúllyal küzdött és nem is volt már fiatal, de később óriási akarattal a csapat legkiemelkedőbb játékosa lett, összesen 159 gólt lőtt, háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjét, az 1960-as döntőben (7-3 a Frankfurt ellen) négy gólt lőtt, ami megdönthetetlen rekord. Profi pályafutását 1966-ban, 39 évesen fejezte be, aztán edzőként bejárta a világot, majd 1981-ben hazalátogatott, tíz évvel később költözött végleg Magyarországra.

Bár népszerű volt a nők körében, egész életében egyetlen asszonyt szeretett igazán. Feleségével, Erzsébettel 1950-ben házasodtak össze. A Kispestben ismerkedtek meg, amikor Öcsi fésűt adott az egyesületben kézilabdázó lánynak. Egyetlen gyermekük született, Anikó, aki 2011-ben hunyt el. Jesus Damborena baszk mérnöktől két lánya született, Elisabeth és Reka, illetve három unokájuk, Maite, Ane és Sara. Puskás Ferencné két éve hunyt el, férje és lánya mellé helyezték örök nyugalomra a Szent István-bazilikában. Öcsi bácsi 79 évesen, 2006. november 17-én hunyt el, az Alzheimer-kór speciális fajtájával küzdött, élete utolsó hat évét kórházban töltötte. Kétségtelen, hogy az Aranycsapat kapitánya meghatározó életművet hagyott maga után. Egy interjúban üzent az utódainak is.
– Tréningezni, sokat, nagyon sokat. Tudni élni a pályán és a pályán kívül. Szeretni a közönséget, de mindenekfelett imádni a labdarúgást, a világ legszebb sportját…

Ki alakíthatná Puskást?

 

Nem lesz könnyű megtalálni azokat a színészeket, akik hitelesen alakíthatják a focilegendát, fiatal-, illetve idősebb korában. Összegyűjtöttük, kik jöhetnek szóba.
Tom Hardy: A 39 éves brit színész az utóbbi években igazi világsztár lett, szerepelt többek között az Eredetben vagy a Visszatérőben. Nagyon elszánt, egy filmszerep kedvéért korábban kigyúrta magát, húsz kilót szedett fel.

Tom Hardy – Fotó:  Profimedia, Zuma Press – Archives

Danny Dyer: A brit színész imádja a focit, korábban a Futball faktor című filmben is szerepelt. Később dokumentumfilmet is készített a futballhuligánokról, de az utóbbi időben inkább magánéleti válságával foglalkozik a sajtó.

Danny Dyer – Fotó: Profimedia, Alamy

Colin Farrell: Az ír színésznek azért lenne testhezálló a szerep, mert focistának készült. Ismeri is ezt a világot, mert édesapja, Eamon Farrell a Shamrock Rovers csapatában játszott.

Colin Farrell – Foto: Profimedia, Uppa entertainment

Josh Hutcherson: A világhírnevet az Éhezők viadala című film hozta meg számára, alkatra pedig hasonlít a focistához. Puskás fénykorában 172 centi és 70 kiló volt, míg Hutcherson 170 centi és 68 kiló.

Josh Hutcherson
/Foto: Profimedia, INSTAR Images

Ansel Elgort: A fiatal lányok rajonganak érte a Csillagjainkban a hiba és a Beavatott című filmek miatt, magassága – 190 centi – azonban némi hátrányt jelenthet.

Ansel Elgort – Fotó: Profimedia, AKM-GSI

Ryan Gosling: Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb színésze, tehetséges és jóképű – akárcsak Puskás –, de ő sem tartozik az alacsony sztárok közé 184 centis magasságával.

Ryan Gosling – Fotó: Profimedia, Uppa entertainment

Daniel Radcliffe: Először meglepő választásnak tűnhet, de a Harry Potter-filmek sztárja mindent megtesz, hogy kitörjön a skatulyájából. Fontos lenne számára, hogy igazán hiteles legyen.

Daniel Radcliffe – Foto: Profimedia, Press Association

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • 80 éves Batman

    80 éves Batman

    A San Diegó-i Comic-Con Múzeumban mutattak be különböző Batman ereklyéket, a Batman-képregények első megjelenésének 80.

  • Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Magyarok is beveszik az 51-es körzetet

    Közel 2 millióan, köztük több mint ezer magyar jelzett vissza a közösségi oldalon a legendás 51-es körzet leigázásra. Az amerikai légierő nevadai teszt- és kiképzőbázisára tervezett szeptember 20-ai eseményt eredetileg poénból hozták létre, de a hatalmas érdeklődés miatt az amerikaiak kezdik egyre komolyabban venni a szervezkedést.