2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Pécs

Virág ringatja Pécs apróságait

László Virág nevét a gyerekes családoknak nem kell bemutatni, de talán azoknak sem, akikhez közel áll a zene. Ő az, aki egy különleges világba varázsolja el az egészen piciket zenéjével a Ringató nevű foglalkozásokon.

Nyáron több helyen is lehet vele találkozni, ingyenes programokat tart, most kicsit róla és a gyerekek zenei fejlődéséről beszélgettünk. 


Mágnesként vonzod a gyermekeket, de a szülők is meg tudnak pihenni nálad a foglalkozásokon. Azért ezt az egyensúlyt nem könnyű megteremteni és megtartani.

– Számomra természetes a gyermekek közelsége, hiszen a hétköznapjaim nagy részét hosszú évek óta velük töltöm. A gyerekek ebben a korban még mindenre nyitottak, könnyen magukba szívják a zenét és annak szeretetét. És ha ehhez párosulnak ölbéli játékok, mondókák, akkor egy idő után már ők kérik, hogy énekeljünk. Tulajdonképpen a foglalkozások itt el is érik a céljukat. Ennyi lenne a lényege, meg persze a közösség, ahol a szülők egymással találkozhatnak. Az egyensúly pedig magától jön létre.


Itt a gyerekekért szól minden dal, otthon is érzik magukat a foglalkozásokon fotók:PKK

Emlékszem az első alkalomra, amikor beléptem egy vásárosdombói zeneiskolába fuvolatanárként helyettesíteni. Nagyon izgultam, mégis otthon éreztem magam. Ez egy olyan ritka pillanat volt, amikor teljes valóddal tudod és érzed, hogy „megérkeztél”, itt a helyed.

Mindig hálás feladat gyermekekkel foglalkozni, és biztosan van egy-két kedves történeted.

– Folyamatosan kapom a pozitív visszajelzéseket a szülőktől, de az egyik legkedvesebb történetem egy nagymamához kapcsolódik. Éveken át járt hozzám az unokájával, és az utolsó foglalkozások egyikén könnyes szemmel mesélte el nekem, hogy ő hosszú évekig kórusban énekelt, de a férje halála után elment a hangja, berekedt, nem tudott énekelni, ezután kezdtek el hozzám járni.

Az ölbéli játék ideje nagyon fontos

Szerinted a zene hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

– A harmincperces foglalkozás alatt rengeteg zenei inger éri a kicsiket, ami fejleszti zenei és értelmi képességüket, hat az érzelmi intelligenciájukra, valamint a beszéd- és mozgásfejlődésükre. Ez az időszak az ölbéli játékok ideje, azaz a felnőtt és a gyermek kétszemélyes játéka, amit a pedagógia bizalmi játéknak hív. A játék képes olyan érzelmi közeget teremteni, amelyben fokozottan van jelen az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anyával, apával, nagyszülővel való metakommunikáció. Mindemellett jelentős a foglalkozások közösségépítő ereje is. A babák oldott, szeretetteli légkörben ismerkedhetnek társaikkal, „elleshetik” egymástól a mászás, járás fortélyait, a szülők pedig mindeközben a közös énekszó hatására észrevétlenül kapcsolódnak egymáshoz.

Az sem ritka, hogy apukák is beülnek a foglalkozásokra

A zene eszközeivel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás

Nem adunk a gyerekek kezébe még egyszerű ritmushangszereket sem, ezek csak zajt keltenének. A gyermekek mozgása még nem annyira fejlett, hogy egyöntetűen, összehangoltan tudnának „zenélni”. Velük játszik az édesanyjuk vagy az édesapjuk, olykor a nagyszülők, ha éppen kaphatók rá az apróságok.

A Ringató következő ingyenes bemutatóóráját június 17-én 10 órától tartják a Zsolnay Kulturális Negyed Herkules Műhelyében.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.