2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Virág ringatja Pécs apróságait

László Virág nevét a gyerekes családoknak nem kell bemutatni, de talán azoknak sem, akikhez közel áll a zene. Ő az, aki egy különleges világba varázsolja el az egészen piciket zenéjével a Ringató nevű foglalkozásokon.

Nyáron több helyen is lehet vele találkozni, ingyenes programokat tart, most kicsit róla és a gyerekek zenei fejlődéséről beszélgettünk. 


Mágnesként vonzod a gyermekeket, de a szülők is meg tudnak pihenni nálad a foglalkozásokon. Azért ezt az egyensúlyt nem könnyű megteremteni és megtartani.

– Számomra természetes a gyermekek közelsége, hiszen a hétköznapjaim nagy részét hosszú évek óta velük töltöm. A gyerekek ebben a korban még mindenre nyitottak, könnyen magukba szívják a zenét és annak szeretetét. És ha ehhez párosulnak ölbéli játékok, mondókák, akkor egy idő után már ők kérik, hogy énekeljünk. Tulajdonképpen a foglalkozások itt el is érik a céljukat. Ennyi lenne a lényege, meg persze a közösség, ahol a szülők egymással találkozhatnak. Az egyensúly pedig magától jön létre.


Itt a gyerekekért szól minden dal, otthon is érzik magukat a foglalkozásokon fotók:PKK

Emlékszem az első alkalomra, amikor beléptem egy vásárosdombói zeneiskolába fuvolatanárként helyettesíteni. Nagyon izgultam, mégis otthon éreztem magam. Ez egy olyan ritka pillanat volt, amikor teljes valóddal tudod és érzed, hogy „megérkeztél”, itt a helyed.

Mindig hálás feladat gyermekekkel foglalkozni, és biztosan van egy-két kedves történeted.

– Folyamatosan kapom a pozitív visszajelzéseket a szülőktől, de az egyik legkedvesebb történetem egy nagymamához kapcsolódik. Éveken át járt hozzám az unokájával, és az utolsó foglalkozások egyikén könnyes szemmel mesélte el nekem, hogy ő hosszú évekig kórusban énekelt, de a férje halála után elment a hangja, berekedt, nem tudott énekelni, ezután kezdtek el hozzám járni.

Az ölbéli játék ideje nagyon fontos

Szerinted a zene hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

– A harmincperces foglalkozás alatt rengeteg zenei inger éri a kicsiket, ami fejleszti zenei és értelmi képességüket, hat az érzelmi intelligenciájukra, valamint a beszéd- és mozgásfejlődésükre. Ez az időszak az ölbéli játékok ideje, azaz a felnőtt és a gyermek kétszemélyes játéka, amit a pedagógia bizalmi játéknak hív. A játék képes olyan érzelmi közeget teremteni, amelyben fokozottan van jelen az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anyával, apával, nagyszülővel való metakommunikáció. Mindemellett jelentős a foglalkozások közösségépítő ereje is. A babák oldott, szeretetteli légkörben ismerkedhetnek társaikkal, „elleshetik” egymástól a mászás, járás fortélyait, a szülők pedig mindeközben a közös énekszó hatására észrevétlenül kapcsolódnak egymáshoz.

Az sem ritka, hogy apukák is beülnek a foglalkozásokra

A zene eszközeivel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás

Nem adunk a gyerekek kezébe még egyszerű ritmushangszereket sem, ezek csak zajt keltenének. A gyermekek mozgása még nem annyira fejlett, hogy egyöntetűen, összehangoltan tudnának „zenélni”. Velük játszik az édesanyjuk vagy az édesapjuk, olykor a nagyszülők, ha éppen kaphatók rá az apróságok.

A Ringató következő ingyenes bemutatóóráját június 17-én 10 órától tartják a Zsolnay Kulturális Negyed Herkules Műhelyében.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.