EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Pécs

Virtuális térben barangolhatnak a diákok

Az országban először Pécsett léphetnek be a hallgatók abba a virtuális térbe, ahol egyszerre tanulhatnak, szórakozhatnak és még dolgozhatnak is. A VR-teret biztosító keretprogramot a győri Széchenyi István Egyetem munkatársai fejlesztik, tesztelése pedig a PTE Műszaki és Informatikai Karán zajlik.

Ha a diák elalszik vagy nincs kedve iskolába menni, már az sem lehet akadály. Ez a virtuális tér ugyanis úgy működik, hogy bármi bármikor visszahívható és megnézhető benne.


 Ez a fejlesztés nagyobb ugrás lesz az informatika világában, mint pár éve az okostelefonoké volt  mondja Horváth Ildikó kari igazgató.

Íme a virtuális tér, ahol barangolhatnak a diákok. Csak egy számítógép vagy laptop kell hozzá, de akár mobilról is elérhető

 A virtuális labort az új generáció tanulási szokásai hívták életre. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a mai generáció már nem képes a hagyományos, régi elvek alapján hatékonyan elsajátítani a tananyagot. Viszont olyan képességekkel vannak megáldva, hogy egyszerre tudnak többfelé figyelni és a legfontosabbakat kiszűrni  teszi hozzá Horváth Ildikó.  Éppen ezért ez a tér segítséget jelent nekik abban, hogy pillanatok alatt „kigyűjtsék” napi feladataik fontosabb részeit, ha úgy tetszik, lényegét. Mindezt pedig úgy teszik, hogy telefonjuk vagy laptopjuk előtt ülnek.


A virtuális tér előnye, hogy tértől és időtől függetlenül a diákok és tanárok rendelkezésére áll. 

 Nem kell hozzá más, mint internetkapcsolat és a belépés lehetősége. Ezután már mindenki a saját virtuális terében mozog, amelyet úgy alakít ki, ahogy szeretné  magyarázza Horváth Ildikó.

Horváth Ildikó: Ebben a térben ki lehet használni, hogy a mai generáció annyi mindenre képes figyelni

Ezt a virtuális teret úgy kell elképzelni, akár egy szobát, ahol van asztal, szék, ágy, és mindenhová lehet pakolni az információkat. Leegyszerűsítve: ha valaki a virtuális terében a közösségi oldalát vagy az e-mail-postaládáját akarja elhelyezni, megteheti. Sőt a „szobában” akár olyan feladatokat is elvégezhet, amelyekre egy műhelyben lenne lehetőség, roppant drága és veszélyes eszközök használatával.

Ebben a térben összemosódik a magánélet, a tanulás, a munka: mindig történik valami és ez képes éberen tartani a hallgatókat

 Ez a tér képes arra, hogy a műszaki területen használt eszközöket három dimenzióban jelenítse meg, így a hallgatók körüljárhatják, betekinthetnek a belső terekbe, vagy akár virtuálisan „használatba is vehetik” azokat  mondja a kari igazgató.

Ez azt jelenti, hogy az oktatás is jóval hatékonyabbá, olcsóbbá és persze elérhetőbbé válik. Az viszont, hogy ezt mikor használhatják más egyetemeken, nagyban függ a mostani tesztidőszaktól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.