EUR: 325,97 Ft
CHF: 294,31 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb VIII.kerület

Viszlát, régi, szervusz, új!

Megkezdődött Budapest egyik emblematikus pontja, a Blaha Lujza tér felújításának tervezése. A főváros folyamatosan egyeztet a beruházást örömmel fogadó józsefvárosi önkormányzattal.

– Az elmúlt időszakban folyamatos volt az egyeztetés Józsefváros és a főváros között a Blaha Lujza tér rekonstrukciójának előkészítésében, amelynek során figyelembe vették a kerületi szempontokat is – mondta el Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Hozzátette: Józsefváros örül az elhatározásnak, és a jövőben is részt vesz a projekt teljes megvalósításában.


Szeretjük, de ráfér a megújulás ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mi lesz más?

Rendezik a zöldfelületeket, kiterjesztik a gyalogosfelületeket, újragondolják a tér funkcionális egységeit, korszerűsítik a közvilágítást és új szökőkutat hoznak létre.

Az elfogadott javaslatban a tér központi részén lévő és a Corvin áruház előtt található parkolók megszüntetését javasolják. A tervek szerint az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin áruház előtti szervizút azonban megmaradna.

A Rákóczi út mentén – a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig – a teljes járdafelületet átépítik az árkádok alatti területek rendezésével, továbbá a Rákóczi utat keresztező, hiányzó gyalogátkelők kialakításával. A tervek szerint lesz gyalogátkelő a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint a Blaha Lujza téren a Nagykörúttal párhuzamosan.

A Szent Rókus-kápolna előtti térrész gyalogosbarát átalakítása és a Rákóczi út forgalomtechnikai korrekciója is a rekonstrukció részét képezi.

A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítanák. Összesen 12 ezer 500 négyzetméternyi járda, gyalogosfelület, 18 ezer 800 négyzetméter útburkolat és körülbelül 500 négyzetméter zöldfelület újulhat meg.

 

A Nagykörút és a Rákóczi út metszéspontja ma már inkább tűnik retró építészeti együttesnek, mint modern közösségi térnek vagy korszerű közlekedési csomópontnak. A Blaha Lujza tér naponta jelentős forgalmat bonyolít le az autós és a közösségi közlekedésben, ugyanakkor – mivel az ugyancsak megújuló körút és turisták által is kedvelt romkocsmanegyed határán fekszik – az esztétikai szerepe is kiemelkedő.

Tarlós István főpolgármester egyenesen úgy fogalmazott: messzemenőkig támogatja a tér felújítását, hiszen miután a város egyik „szégyenfoltját”, a Moszkva teret felújították és átnevezték, a következő lépésben a Blaha Lujza tér megújítása következik. Hogy a beruházást mennyire komolynak tekintik, a számok is mutatják: 1,8 milliárd forintot szánnak a projektre, a munkálatok pedig 2018-tól 2019 augusztusáig tartanak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.