2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Belföld

Vitézy: Demszkyék tudtak a visszaélésekről

Vitézy Dávid szerint a Demszky-féle városvezetés mindent tudott arról, hogy mi folyik a budapesti 4-es metró beruházása körül. A BKV felügyelőbizottságának 2007 és 2009 közötti, az akkori ellenzék által delegált tagja erről a 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport szerdai ülése után beszélt újságíróknak.

Vitézy Dávid – aki 2010 és 2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezetője volt, jelenleg a közlekedési múzeum főigazgatója – azt mondta: már 2008-ban lehetett tudni, hogy összeférhetetlenség áll fenn a kivitelezőkkel való összejátszás miatt az Eurometro Kft. esetében, amely a főváros nevében a kivitelezőket irányította, a teljesítéseket igazolta, valamint a közbeszerzéseket előkészítette. Hozzátette, ismeretes volt, hogy erről Demszky Gábor akkori szabad demokrata főpolgármester, Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes és a BKV vezetése is tudott.


– A városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a visszaéléseket a szőnyeg alá söpörje – jelentette ki. A munkacsoport szerdán a BKV Zrt. 2007 és 2010 közötti felügyelőbizottsági tagjai közül ötöt hallgatott meg. A testület tizenkét embert hívott meg az ülésére.

Vitézy Dávid a szerdai ülésen elmondta: számos olyan kérdés merült fel a felügyelőbizottság akkori ülésein, amelyek „szorosan kötődnek az OLAF-jelentéshez”. Ezekből levezethető, hogy a városvezetés 2007-ben és 2008-ban olyan információknak volt a birtokában, amelyeket most, mintegy tíz évvel később az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapít. Közölte, akkor a 4-es metró beruházásával kapcsolatos „minden érdemi döntés” a Városházán, a főpolgármesteri kabinetülésen és a projektirányító bizottság ülésein született meg.


Ismert: az OLAF-jelentés szerint a 4-es metró építési költségeinek mintegy harmadát (körülbelül 167 milliárd forint) lopták és csalták el.

Elhallgatta az ügyet az Index és a 444.hu is

A Simicska-féle Index megint szép példáját adta a hírek manipulációjának és az elhallgatásnak. A magát függetlennek és objektívnak hazudó portál ugyanis szerda délután ötig egyetlen hírt vagy mondatot sem közölt Vitézy tegnap délelőtt tett nyilatkozatából, bár az MTI már nem sokkal egy óra előtt készített róla egy beszámolót. Pedig nem lehet mondani, hogy máskor ne adnának teret a közlekedési szakember gondolatainak: szerdai délutánig a Vitézyvel kapcsolatos legutolsó hír az volt az Indexen, amikor kedd délelőtt arról számoltak be: a BKK volt vezérigazgatója miként véleményezi a HÉV-mozdonyok festését. Ezt minden bizonnyal fontosabbnak érezték, mint az Európa legnagyobb korrupciós botrányáról szóló friss beszámolót. Az már csak hab a tortán, hogy az Indexszel gyakran egy húron pendülő, Soros György által is pénzelt 444.hu szintén nem adott hírt Vitézy állításairól.

Kapcsolódó Cikkek