EUR: 324,87 Ft
CHF: 294,84 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Völner Pál: a kormány elfogadhatja a Velencei Bizottság szakmai felvetésit

A kormány elfogadhatja a Velencei Bizottság szakmai alapon hozott felvetéseit a civiltörvény módosításával kapcsolatban – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek.

Az államtitkár telefonon nyilatkozva arra reagált, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete pénteken tette közzé előzetes véleményét a törvénymódosításról. A testület szerint a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba.


A Velencei Bizottság szakértői előzetes véleményükben elismerték, hogy a külföldi támogatással Magyarországon működő civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet jogszerű célokat tűz ki, és a pénzmosás, valamint a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet hivatott előmozdítani.

Völner Pál azt mondta, hogy a Velencei Bizottság előzetes véleményében találhatók szakmai és politikai alapon hozott észrevételek.

Például a magyar kormány nyitottan áll ahhoz a felvetéshez, miszerint ne három év legyen a szervezetek deregisztrációs ideje, hanem ennél rövidebb időkeret álljon rendelkezésre. Módosítani lehet a négylépcsős szankciórendszeren is – tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, a bizottság elismerte: több országban létezik ilyen vagy hasonló szabályozás, és a magyar törvény nem olyan, mint a sokszor kritizált orosz rendelet.

Ugyanakkor nem tudjuk figyelembe venni azokat a politikai felvetéseket, amelyek szerint megbélyegző, vagy stigmatizáló lenne a törvénytervezet – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek