EUR: 322,42 Ft
CHF: 284,45 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb IX.kerület

Volt egyszer egy Dzsumbuj – könyvben is

Több mint hetven év története záródott le, amikor befejezték a külső-ferencvárosi Illatos úti telep bontását. Most elkészült egy százoldalas, színes, nyomtatott kiadvány a Dzsumbujról, melyet a Ferencvárosi Művelődési Központban mutattak be.

Már maga a Dzsumbuj elnevezés is stigmaként tapadt a telepre és annak lakóira, akik lakóhelyük miatt folyamatos kirekesztéssel szembesültek. Ennek ellenére sokan mégis nosztalgiával gondolnak vissza az ott töltött évekre és az összetartó közösségre. A „város peremén” projekt tagjai korábban szerveztek már kiállítást a Dzsumbuj életéről.
Mint azt lapunk Cseke Balázstól, a „város peremén” csapat egyik tagjától megtudta, a program 2015 őszén indult, Thury Lili és Ivanyos Judit vezetésével. Vigvári András és Balla László szociológusok irányításával féléves kutatómunka kezdődött, majd elkezdték felvenni a kapcsolatot a Dzsumbuj volt lakóival, akikkel interjúkkat készítettek. A munkában néhány, a Dzsumbujban felnőtt fiatal is aktívan részt vett.


Kis, egy szoba konyhás lakásokban laktak a Dzsumbujban

 • – Szerveztünk már kerekasztal-beszélgetést is, melyre meghívtuk a a Dzsumbuj néhány volt lakóját, hogy ők meséljenek személyes tapasztalataikról, mi történt velük a telep felszámolása után – mondta Cseke Balázs. – Mindenki azt mondta, hogy összetartó közösség volt a telepen, rosszul élték meg annak felszámolását, az elköltözést. Sokan nehezen tudnak új közegbe beilleszkedni, sok esetben kirekesztéssel szembesülnek és még mindig magukon hordják a Dzsumbuj-stigmát.
  A most bemutatott 100 oldalas nyomtatvány a „Volt egyszer egy Dzsumbuj” címet viseli és az 1937 és 2014 között létező Illatos úti telep történetét mutatja be a volt lakókkal készített interjúk részleteivel és illusztrációkkal kiegészítve. Megtudható belőle például, hogy mit jelent a batyuzás, kik laktak a Dzsumbujban és mi volt az a Dzsumbuj Help.

  Nem épp EU-konform játszótér (Fotó: facebook.com/avarosperemen)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.