EUR: 324,15 Ft
CHF: 290,12 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Eger

Wittner Mária falon üzen az ifjúságnak

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Wittner Mária ötvenhatos szabadságharcossal közösen avatta fel Eger immár második 56-os falfestményét, amelynek egyik szereplője maga Mária asszony, aki kezében fegyverrel harcol a forradalom napjaiban.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott az avatóünnepségen elmondta, hogy Eger tavaly méltóképpen emlékezett meg a forradalom 60. évfordulójáról. Szólt arról a könyvről, amely részletesen bemutatta az egri eseményeket és a még élő szereplőket, valamint arról a kiállításról, amelyet Bíró Lajos festményeiből rendeztek, aki az egri események egyik főszereplője volt. Az évforduló kapcsán elkészült az ötvenhatos emlékplakett, az egri történéseket nyomon követő weboldal, amely főként a fiatalok érdeklődését keltette fel, valamint rendeztek szelfi-, illetve rajzpályázatot is. Elkészült egy színvonalas film, amely bemutatta és megszólaltatta a forradalom egri szereplőit, átadták a garzonház falán látható ötvenhatos falfestményt, amelyhez hasonló nincs vidéken – sorolta a honatya.


– Ma pedig – folytatta – egy újabb falfestményt avathatunk, amelyen Havrila Béláné Sticker Katalin és Wittner Mária látható fegyverrel a harcok idején, hogy így tisztelegjünk a hősök előtt. Sajnos Katalin már nem élhette meg ezt a napot, mert 1958-ban kivégezték, de itt van velünk Wittner Mária, aki ma is őrzi a forradalom lángját – mondta Nyitrai Zsolt.

Wittner Mária 1956-os halálraítélt (balra) és Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője (jobbra) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készült, El ne felejtse, aki él című falfestmény átadásán

 

– Egyszerre felemelő és fájdalmas látnom ezt a képet, hiszen Kati nem lehet velünk… Meggyőződésem azonban, hogy beszélnünk kell a gyötrelmes évekről, el kell mondanunk az ifjúságnak, hogyan éltünk akkor Magyarországon, amely ma kezd olyanná válni, amilyennek 1956-ban megálmodtuk – fejtette ki Wittner Mária. Mint hangsúlyozta: tiszta lelkű emberekre van szüksége a hazának, és örömmel látom a maiakon, azon dolgoznak, hogy felemeljék az országot és tovább építsék a jövőt.


– Legfőbb célunk és üzenetünk, hogy megmutassuk, hogy az 56-os hősök nem hiába áldozták életüket a szabadságunkért. Mindezt tudniuk kell a mai fiataloknak! – mondta.

Kapcsolódó Cikkek