2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették egy hírportál főszerkesztőjét

Zsarolás gyanújával őrizetbe vették az ukrán hatóságok péntekre virradóra a kjevi vezetéssel szemben kritikus, orosz nyelvű strana.ua hírportál főszerkesztőjét, Igor Guzsvát – közölte Jurij Lucenko főügyész a Facebookon.

Lucenko közlése alapján a főszerkesztő 10 ezer dollárt követelt és kapott azért, hogy ne jelentessen meg a hírportálon egy kompromittáló anyagot egy – a főügyész által meg nem nevezett – politikusról. Állítása szerint ezt bizonyító hang- és videofelvételek vannak a hatóságok birtokában.


Az éjjel a főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást is tartottak a szerkesztőségben.

Guzsva azt állítja, hogy az ügy koholmány. Elmondása szerint a hírportál egy kritikus írást jelentetett meg Dmitro Linykóról, a kormányból kivált, most ellenzékben lévő Radikális Párt parlamenti képviselőjéről.

“Néhány hónapja Linyko emberei beállítottak, és 20 ezer dollárt ajánlottak azért, hogy vegyünk le egy anyagot (az oldalról). Nemet mondtunk, s azóta próbálnak ellenünk bűnügyet koholni” – mondta a főszerkesztő.

A BBC orosz szolgálatának jelentése szerint Guzsva ellen, aki korábban a Vesztyi című orosz lap ukrajnai verziójának főszerkesztője volt, adófizetés elkerüléséért már indítottak eljárást. Guzsva akkor azt állította, hogy a Petro Porosenko ukrán elnök és környezete elleni korrupciós vádakról szóló anyaguk miatt indult ellene az eljárás.

A főszerkesztőt rögvest védelmébe vette az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori kormányának két tagja, Olena Lukas volt igazságügyi miniszter és Olekszandr Vilkul korábbi miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.