EUR: 325,41 Ft
CHF: 293,58 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

4,5 milliárdos támogatás óvodák és bölcsődék bővítésére

Tizenkilenc pest megyei intézmény nyert el bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére közel 4,5 milliárd forintot a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.

Kiemelte: az 1400 óvodai férőhely fejlesztése, továbbá 530 bölcsődei és 200 óvodai férőhely létrehozása a kisgyermekes szülők munkába állásának lehetőségét javítja.


Rákossy Balázs hangsúlyozta: a fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a gyermekek számára.

A Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése pályázat teljes keretösszege közel 8 milliárd forint, amelyre az önkormányzatok mellett egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok vagy az önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások pályázhatnak. Ez a pályázat is az egyik eleme a kormány mintegy százmilliárd forintos bölcsődei és óvodai fejlesztési programjának, a fejlesztési források különböző pályázatokon keresztül érhetők el.

Az államtitkár emlékeztetett: a januártól életbe lépő új bölcsődei szabályozás rugalmas lehetőséget ad a települések és a szülők számára, 2018 év végéig minden olyan településen kötelező lesz a bölcsődei ellátás biztosítása, ahol legkevesebb negyven háromévesnél fiatalabb gyerek él vagy legalább öt család igényli az ellátást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    Szijjártó: Fontos a határvédelem!

    A magyar kormány nem a problémát akarja Európába hozni, hanem a segítséget akarja odavinni, ahol a problémák vannak – jelentette ki a Süddeutsche Zetiung című müncheni lapnak adott interjúban Szijjártó Péter külügyminiszter.

  • A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar kormány soha nem fogja feláldozni egyetlen nemzeti közösségét sem

    A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.