2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb

70 éve jött létre a CIA

Az Egyesült Államok korábbi elnöke, Harry S. Truman hetven évvel ezelőtt, 1947. július 26-án írta alá a nemzetbiztonsági törvényt, amellyel megalakult a hírhedt Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency), vagyis a CIA.

A szervezet legfőbb feladata titkos információk szerzése, valamint különböző titkos akciók végrehajtása az USA területén kívül. A megszerzett információkkal az Egyesült Államok mindenkori kormányát szolgálta (és szolgálja) ki a CIA, amely más országok politikáját, gazdaságát, társadalmát, intézményeit (és így tovább) elemzi.


Az ügynökségnek nincs joga ahhoz, hogy az Államok területén végezzen műveleteket. Központja Virginia államban van, Langley-ben, a hírszerzési központot George Bush elnökről nevezték el.

A CIA független kormányzati intézménynek számít az amerikai törvény szerint, egyetlen felettese van csupán, a mindenkori Nemzeti Hírszerzési Igazgató (Director of National Intelligence, vagyis DNI), aki egyben az elnök hírszerzési tanácsadója is egyben.


A CIA a külföldi eredetű, az USA számára fontosnak tartott információkat titkos és nyílt adatgyűjtéssel szerzi be számtalan különböző ismert és nem ismert módszer segítségével.

A CIA elődjének az Office of Strategic Services (OSS) számít, amely az Egyesült Államok második világháborús hírszerzési szervezete volt. Ezt 1945 októberében számolták fel. Az OSS alapítója, William Joseph Donovan javasolta Franklin D. Roosevelt elnöknek, hogy hozzanak létre egy új ügynökséget, amely közvetlenül az elnök hatáskörébe tartozik.

Noha a saját hatásköreit féltő katonai hírszerzés, a külügyminisztérium, valamint az FBI nem örült ennek a törekvésnek, Truman elnök már 1946-ban megalapította a Central Intelligence Group-ot, majd egy évvel később, a hírszerzési törvénnyel a CIA-t, továbbá a Nemzetbiztonsági Tanácsot.

A CIA első igazgatója egy ellentengernagy, Roscoe H. Hillenkoetter lett. A szervezet első feladata az volt, hogy kiszorítsa a kommunistákat az olasz koalíciós kormányból. Ennek érdekében támogatták az olasz kereszténydemokratákat, és a politikai nyomásnak, valamint a CIA mesterkedésének köszönhetően a kommunisták kikerültek a hatalomból. 1949-ben meghoztak egy közjogi törvényt, amely lehetőséget adott a CIA-nek arra is, hogy titkos pénzügyi eljárásokat és adminisztrációt alkalmazzon, magyarán: korlátlan pénzügyi lehetőségeket kapott arra a szervezet, hogy a feladatát ellássa. Sőt azt is lehetővé tették számára, hogy titokban tartsa a szervezeti felépítését, valamint az alkalmazottait.

A CIA az évek során számos bírálatot kapott rosszul sikerült, vagy éppen morálisan vállalhatatlan akciói miatt.

Egy Seymour Hersh nevű újságíró (New Yort Times) például arról cikkezett, hogy a CIA több külföldi államfő meggyilkolását szervezte vagy hajtotta végre, de aktákat hozott létre több ezer olyan amerikairól is, akik békemozgalmakban vettek részt, holott ez ugyebár (mint fentebb írtuk) nem tartozott a jogkörébe. Sokat ártott a szervezetnek az is, hogy CIA-ügynökök vettek részt az ún. Watergate-botrányban is.

Az új CIA-központ bejárata

 

A CIA felépítése:

 • Director of the Central Intelligence Agency (DCIA). A CIA igazgatói címének rövidítése DCIA. Az 1947-es hírszerzési törvény emellett létrehozott egy Director of Central Intelligence (DCI) névre hallgató beosztást – ez a pozíció az Egyesült Államok hírszerzési szerveit vezette, adott tanácsot az elnöknek a nemzetbiztonsággal kapcsolatos hírszerzési tevékenységekről, valamint vezette a CIA-t. A hírszerzést 2004-ben reformáló Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act törvény a DCI pozícióját kettéválasztotta: a Director of National Intelligence látja ezután el a DCI korábbi feladatait, és a CIA-t egy külön igazgató vezeti.
 • Deputy Director of the Central Intelligence Agency (DDCIA). A CIA igazgatóhelyettese segít az igazgató munka elvégzésében, valamint az igazgató hiánya, betegsége vagy cselekvésképtelensége esetén él az igazgatói hatalommal.
 • Associate Deputy Director of the Central Intelligence Agency (ADD). A 2006. július 5-én létrehozott beosztás a korábbi végrehajtó igazgatói posztot váltotta fel. Feladata a CIA napi munkájának vezetése és felügyelete.
 • Associate Director for Military Support (AD/MS). Az igazgató vezető katonai tanácsadója és képviselője, magas rangú katonatiszt. Az AD/MS a hírszerzési ügynökségek munkáját koordinálja annak érdekében, hogy az egyesített vezérkar időben juthasson pontos hírszerzési adatokhoz. Az AD/MS emellett segít a hadügyminisztériumnak a katonai hírszerzési tevékenységek oktatásában, valamint a hírszerzési rendszerek és technológiák beszerzésében.

Igazgatóságok/szervezeti egységek

 • Directorate of Intelligence a CIA hírszerzési igazgatósága. Feladata a fontosabb külföldi kérdésekhez kapcsolódó hírszerzési elemzések elkészítése és megfelelő helyre juttatása.
 • National Clandestine Service egy félig független szervezet, amely korábban a Directorate of Operations (operatív ügyek igazgatósága) néven volt ismert. A szervezet titkos külföldi bevetésekkel és hírszerzési tevékenységgel foglalkozik.
 • Directorate of Science and Technology műszaki és tudományos jellegű támogatást ad a hírszerzési tevkénységek elvégzésére.
 • Directorate of Support a CIA működéséhez elengedhetetlen szervezeti infrastruktúrát működteti: biztonságtechnika, informatika, ingatlankezelés és pénzügyi szolgáltatások. Ezen igazgatóság nagy része kisebb, szakosodott irodákból áll.
 • Center for the Study of Intelligence felel a CIA történelmi dokumentumaiért, és foglalkozik szakmai szinten a hírszerzési tevékenységek történelmi tanulmányaival.
 • Az Office of the General Counsel a CIA jogi ügyekkel foglalkozó irodája.
 • Az Office of the Inspector General a CIA belső revizori irodája, feladata az ügynökség tevékenységének felügyelete. A főrevizort az elnök nevezi ki, a kinevezést a Szenátus hagyja jóvá. Az OIG célja a sikkasztások, pazarlások, visszaélések és a rossz vezetés megelőzése illetve felderítése. A főrevizor független a CIA többi részétől és egyenesen a DCIA-nak jelent. Féléves jelentéseiben tájékoztatja az igazgatót, amelyet a DCIA-nak harminc napon belül el kell juttatnia a Kongresszus hírszerzési bizottságához.
 • Az Office of Public Affairs a CIA sajtóosztálya. Feladata tanácsot adni az igazgatónak a médiával és a közvéleménnyel kapcsolatos kérdésekben.
 • Az Office of Military Affairs hírszerzést és operatív támogatást nyújt az amerikai haderőknek.

Felhasznált forrás: Wikipedia

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.