EUR: 302,72 Ft
CHF: 265,54 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Egyéb

72 éve kezdődött a potsdami konferencia

Ma hetvenkét esztendeje, hogy Sztálin, Winston Churchill és Harry S. Truman részvételével kezdetét vette a potsdami konferencia (Potsdam Berlintől 26 kilométerre fekszik), amelynek célja az volt, hogy a náci Németországgal hadban álló nagyhatalmak megbeszéljék a második világháború európai lezárását, illetve az azt követő teendőket.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió közös egyeztetése (a tárgyalásokra a híres Cecilienhof-palotában került sor) a Terminál-akció fedőnevet kapta, amely elnevezés Churchilltől származik. A konferencia egyébként összesen tizenhárom ülésből állt, és 1945. augusztus 2-án fejeződött be (a britek részéről ekkor már Churchill utódja, Clement Attlee volt az aláíró fél).

Ennek értelmében a háborút követően a lengyel-német határként az Odera-Neisse vonalat fogadták el a döntéshozók, ami hozzájárult ahhoz, hogy Sztálin és a Szovjetunió fennhatósága alá kerüljön Kelet-Poroszország északi része, valamint azt, hogy a bűnös Németországot négy megszállási övezetre darabolják (amerikai, francia, angol és szovjet). Postdamban olyan határozatok is születtek, amelyek deklarálták a fasizmus totális és következetes felszámolását, a korábbi fasiszta rendszerű országok demokratizálását, továbbá a háborús bűnösök nemzetközi felelősségre vonását, amire később Nürnbergben került sor. A konferencián, bár nem volt résztvevője annak – elfogadott döntésékhez utólag, augusztus 7-én Franciaország is hozzájárult.

A konferencián természetesen elsősorban Németország volt a téma, de nagy figyelmet szenteltek a tárgyaló felek Ausztriának, Olaszországnak, Lengyelországnak, Finnországnak, Bulgáriának, Romániának és Magyarországnak is. Nem volt mindegy ugyanis, hogy ezekben az államoknak mi lesz a sorsuk.

A fentebb ecsetelt döntéseket kívül azt is megfogalmazták, hogy Németországot teljesen le kell szerelni, a hadiipart pedig fel kell számolni a haderővel (beleértve az SS-t, az SA-t és a Gestapót) együtt.

Természetesen a jóvátétel is kardinális kérdés volt Potsdamban. Ez pedig heves vitákat váltott ki. Mivel az Egyesült Államok területét nem szállták meg, ott nem folytak háborús küzdelmek, az USA nem támaszthatott jelentős jóvátételi igényt a németekkel szemben.

 A „hármak” tárgyaltak a diplomáciai kapcsolatok felvételének lehetőségeiről Magyarországgal, Finnországgal, Bulgáriával, sőt szóba került az ENSZ-tagság kérelmeinek elbírálása, azok támogatás is. Spanyolország ENSZ-be való felvételét azonban megtiltották. A brit kormányfő és az amerikai elnök hozzájárult ahhoz is, hogy Königsberg és térsége is a Szovjetunióhoz kerüljön.
Fontos momentuma volt a konferenciának az is, amikor július 26-án az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és Kína közös szólította fel Potsdamból Japánt arra, hogy tegye le a fegyvert. Másnap azonban Japán elutasította az ultimátumot. Mivel az amerikai és az angol politikai vezetők már tisztában voltak ekkor azzal, hogy sikeres volt az atombomba tesztje, megegyeztek annak bevetéséről…

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  Ismét a legmenőbb hazai sztárokkal találkozhatsz: itt lesz velünk Rúzsa Magdi, Ákos és Freddie, akik Sipos Dávid Güntherrel, a Petőfi Rádió műsorvezetőjével, valamint Csitári Gergellyel, az M2 Petőfi TV műsorvezetőjével beszélgetnek a költészetről, dalszövegekről, irodalomról, valamint megosztják a közönséggel kedvenc Arany János versüket az „Aranykor” emlékév tiszteletére.

 • Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több, mintegy százezer gyermek vehet részt idén az Erzsébet-táborok programjain – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Fonyódligeten, a balatoni Erzsébet-táborok zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

 • Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze.