2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Székesfehérvár

A 17-es gyalogezredre emlékeztek

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred hőseinek tiszteletére szerveztek megemlékezést július 17-én a székesfehérváriak a Zichy ligetben.

Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. Az alkalomból a székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság minden évben közös megemlékezést szervez Fotó: K. Mátyás Bertalan

– Bár a történelemkönyvekben gyakran csak úgy írnak róluk, mint a háború áldozatairól: mi tudjuk és valljuk, hogy hősök voltak; drága és pótolhatatlan veszteségek − hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen. A fehérvári politikus hozzátette: az első világháború története különösen gazdag névtelen hősökben. Mint mondta: a hősök „vigaszlámpácskákat” jelentenek nekünk a nehéz időkben.
A 17-es gyalogezred emlékművénél koszorút helyezett el  Vargha Tamás mellett Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a fehérvári önkormányzat és a városban lévő katonai
szervezetek képviselői, Stoszek János alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese és Csaba Tibor alezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese. Mészáros Attila, a város alpolgármestere kiemelte: soha nem feledhetjük el a székesfehérvári 17-es ezred hősies helytállását. Felidézte a 17. népfelkelő gyalogezred világháborús hőstetteit, melyről az ezredparancsnok, Sipos Gyula tábornok is írt könyvében.


A megemlékezésen a Légierő Zenekar − Veszprém tolmácsolásában felcsendült az 17-esek egykori indulója, melyet Katona János alezredes, a zenekar karmestere az eredeti zongorakivonatos kotta alapján hangszerelt át fúvószenekarra. Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. Az alkalomból a székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság minden évben közös megemlékezést szervez.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.