2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Székesfehérvár

A 17-es gyalogezredre emlékeztek

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred hőseinek tiszteletére szerveztek megemlékezést július 17-én a székesfehérváriak a Zichy ligetben.

Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. Az alkalomból a székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság minden évben közös megemlékezést szervez Fotó: K. Mátyás Bertalan

– Bár a történelemkönyvekben gyakran csak úgy írnak róluk, mint a háború áldozatairól: mi tudjuk és valljuk, hogy hősök voltak; drága és pótolhatatlan veszteségek − hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen. A fehérvári politikus hozzátette: az első világháború története különösen gazdag névtelen hősökben. Mint mondta: a hősök „vigaszlámpácskákat” jelentenek nekünk a nehéz időkben.
A 17-es gyalogezred emlékművénél koszorút helyezett el  Vargha Tamás mellett Huszár János altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a fehérvári önkormányzat és a városban lévő katonai
szervezetek képviselői, Stoszek János alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese és Csaba Tibor alezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese. Mészáros Attila, a város alpolgármestere kiemelte: soha nem feledhetjük el a székesfehérvári 17-es ezred hősies helytállását. Felidézte a 17. népfelkelő gyalogezred világháborús hőstetteit, melyről az ezredparancsnok, Sipos Gyula tábornok is írt könyvében.


A megemlékezésen a Légierő Zenekar − Veszprém tolmácsolásában felcsendült az 17-esek egykori indulója, melyet Katona János alezredes, a zenekar karmestere az eredeti zongorakivonatos kotta alapján hangszerelt át fúvószenekarra. Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. Az alkalomból a székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság minden évben közös megemlékezést szervez.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.