EUR: 352,44 Ft
CHF: 330,78 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Egyéb Győr

A fejlődés nem áll meg, Győr kapja a legtöbb támogatást!

Jelentős, 14,2 milliárd forintos beruházással Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ épül Győrben, a Széchenyi István Egyetemen, amelyet nemrég jelentettek be. Az alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Szijjártó Péter az alapkőletételi ünnepségen úgy fogalmazott, a siker és a versenyképesség feltételei megváltoztak. Nemcsak a cégek, hanem az országok is versenyeznek egymással. A magyar gazdaság jövőbeni sikere a digitalizáción és a felkészült szakembereken múlik. Ezért a kormány úgy döntött, az országban nyolc Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoz létre. A győri lesz az első, amely a jövőt szolgálja, s a győri kapja a legtöbb pénzt, 14,2 milliárd forintot.


“Győrben kell képezni Európa legjobb mérnökeit!” – hangsúlyozta Szijjártó Péter

– A központhoz feladatok és elvárások is társulnak – hangsúlyozta a miniszter. – Győrben kell képezni Európa legjobb mérnökeit, s olyan kutatásokat kell az új központban megvalósítani, amelyek az autóipari kutatások európai központjává teszik a várost.

– A győri sikerek titka, hogy a város, az egyetem és a vállalkozások tudnak együtt gondolkodni – emelte ki köszöntőjében Borkai Zsolt. A polgármester elmondta azt is, a város folyamatosan azon dolgozik – infrastruktúra-fejlesztéssel, adócsökkentéssel –, hogy a vállalkozások még sikeresebbek legyenek, a gazdaság ugyanis a mozgatórugója mindennek.


Borkai Zsolt ismét az összefogást emelte ki köszöntőjében
Fotók: O. Jakócs Péter

Üdvözölte az új központ megépítését Peter Kössler, az Audi Hungária Zrt. vezetője is, aki elmondta, az Audi 24 éve sikertörténetet ír Győrben, jövőre megkezdődik a Q3-as sorozatgyártása, utána pedig a Q4-esek gördülnek le a szalagról a kisalföldi megyeszékhelyen, így a sikertörténet folytatódik. Méltatta a győri modellt Földesi Péter, az egyetem rektora is. Úgy vélekedett, az ipar és a felsőoktatás közötti kétirányú tudástranszfer itt példaértékű, amit az új központ tovább erősít.

A pillanat, amely Győr további fejlődését szolgálja
Fotó: O. Jakócs Péter

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ egyébként a járműipari innovációs programokat megalapozó és a Széchenyi István Egyetemmel együttműködő vállalatok fejlesztési igényeinek kielégítését lehetővé tevő infrastrukturális fejlesztés. A Széchenyi István Egyetem területén 2017-ben indult egyetemfejlesztési program megalapozza a járműipari innovációs programokat, előkészíti az egyetem és az együttműködő vállalatok fejlesztési igényeinek kielégítését lehetővé tevő infrastrukturális fejlesztéseket.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ a tervek szerint három lépcsőben épül meg, teljes befejezése a jövő nyárra várható.

Kapcsolódó Cikkek