2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld Tatabánya

A focipályán kezdődött a TSC térhódítása

1896 karácsonyán az I. aknából felszínre hozták az első csille szenet, amit a későbbiekben sok millió tonna követett. Ettől az időponttól nemcsak a tatabányai bányászat történetét számíthatjuk, hanem a sport térhódítását is városunkban.

A bányába más vidékekről is sokan jöttek dolgozni, és az ottani tájakról hozták magukkal a sportolás igényét is. A hőskor első lépéseként a futball hódított. Az 1900-as évek első évtizedeiben rohamos volt a gazdasági gyarapodás, ezzel együtt a sportág első lépései is ekkor kezdődtek. A helyi fiatalok sportolási vágya lassan találkozott a már egyesületben gondolkodó vezetők gondolataival. A kisebb-nagyobb füves területek adta lehetőséget kihasználva 1908 elején már összejött egy csapatra való fiatal. Ők – kezdetleges felszerelésben ugyan, de roppant lelkesen – megmérkőztek a már létező Tatai Testedzők Köre labdarúgócsapatával. A mérkőzést meglepetésre 2-1 arányban megnyerték a tatabányaiak.


Ekkor már elhatározták a sport tatabányai szerelmesei egy labdarúgópálya kialakítását. A főszervező egy Győrből idetelepült fiatalember, Müller József volt, aki felismerte és kezdeményezte az egyesület megalakítását, valamint a hétköznapokban is lelkesen hirdette a sport szükségességét. A nagy lelkesedést látva egy fiatal bányamérnök, Frey Ferenc felkarolta a klub megalakításának ötletét, melyet rövidesen tett követett. 1910. február 6-án a régi Altiszti Kaszinóban megalakították a Tatabányai Sport Clubot, a TSC-t. Az elnök az ötletfelvető Frey Ferenc lett, titkárnak Szmuk Lajost választotta meg a jelen levő 71 lelkes, sportszerető férfi. A leendő pálya kialakítására a MÁK Rt.-től kértek területet, melyet a mai újtelepi temetővel szemben meg is kaptak, itt egy salakos pályát alakítottak ki. A részt vevő fiatalokon kívül sok segítséget adott a bányavállalat is, felismerve a sportban rejlő lehetőségeket. A pályát még ugyanabban az évben, augusztus 21-én, a Győri ETO elleni mérkőzéssel avatták fel, a meccset a nagyobb sportmúlttal rendelkező vendégcsapat nyerte meg. Megjegyzendő, hogy hivatalos források szerint több mint ezer néző előtt. Következtek sorban a mérkőzések és a szép eredmények, amit később még rengeteg követett.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A családtámogatások az apákat is jelentősen segítik

    A családtámogatások az apákat is jelentősen segítik

    A kormány azon dolgozik, hogy megteremtse a család és a munka egyensúlyát az édesanyák mellett az édesapák számára is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) vasárnap, az apák napjára szervezett dunai hajózást megelőző sajtótájékoztatóján Budapesten.

  • Kiegyensúlyozottan teljesít az ipar Magyarországon

    Kiegyensúlyozottan teljesít az ipar Magyarországon

    Összességében kiegyensúlyozottan teljesített az ipar az áprilisi adatok alapján Magyarországon – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a héten közzétett adatait elemezve.