EUR: 323,21 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Hódmezővásárhely

A gyermekmosoly köt össze minket Mezővárival

A hódmezővásárhelyiek adományainak is köszönhetően a kárpátaljai Mezővári új óvodája „kiemelkedhetett” a földből. Július 18-án, a sajtónyilvános bejáráskor már a tetőszerkezetet fedték be a munkások.

Mezővári új óvodájának falai már állnak.

Bizonyára sokan feltették magukban – esetleg hangosan is kimondva – a kérdést: miért éppen Mezővári, ez a legtöbbünk által sosem látott, sosem hallott kis település. Itt, helyben is lenne mire költeni a pénzt, ez tény. Amint az is tény, hogy az ukrán és a magyar valóság között hatalmas a különbség. Szinte egy időutazással ér fel, amikor átlépjük a határt. Eljutunk egy fájdalmasan gyönyörű országba, amelyen évszázadok óta nagyhatalmak, zsarnokok és helyi „kiskirályok” marakodtak, vérző sebeket ejtve ezzel a nemzeten. Jelenleg is háborús állapotokkal találkozunk: a határon fegyveres katonák engedélyezik a továbbhaladást, őrtornyokból figyelik a várakozók hosszú sorát, mindemellett kafkai adminisztrációs útvesztőben bolyonghatunk.


Jelenleg a tetőszerkezet fedése zajlik.

Az első sokkot a második, majd a harmadik követi, de a sornak itt nincs vége. Szó szerint szinte minden utcasarkon egy újabb döbbenet éri az embert: így is lehet élni. Ahogy a holdkráternyi kátyúkkal tarkított utak elvisznek minket Mezőváriig, jön a felismerés: jó helyre kerül a pénz. A régi óvoda udvarán játszó gyerekek a decemberi alapkőletétel óta figyelik, hogyan épül, fejlődik napról napra az új ovi.

Salamon Elemér, Mezővári polgármestere: “Hat hónap alatt 186 tonna szenet tüzeltünk el, és meleg sose volt a jelenlegi óvodában.”

– A gyerekek már alig várják, hogy megnyissák az új óvodát. Kérdezik is folyamatosan: mikor nyílik, mikor nyílik? Mondjuk nekik, hogy szeptember 1-jén, és akkor a telet várhatóan már itt tölthetik, mert sajnos a régi óvoda úgy működik, hogy karácsony után téli szünet tartására kényszerül, mert egyszerűen nem bírjuk kifűteni. Hat hónap alatt 186 tonna szenet tüzeltünk el, és meleg sosem volt az óvodában – mesélte Salamon Elemér, Mezővári polgármestere.


Nincs olyan nap, hogy ne kérdeznék meg a gyerekek, mikor lesz kész az új óvoda.

Az új épület majd 900 négyzetméteres lesz, benne négy csoport, 80 fő elhelyezésére nyílik majd lehetőség. Most a tetőfedés kezdődött el, a külső homlokzati szigetelés végénél tartanak, illetve belül a padlófűtés elhelyezése, betonnal történő beöntése zajlik. Ami még hátravan: a falak és a mennyezet burkolása – ezek gipszkartonnal lesznek befedve –, illetve a kazánház kiépítése, valamint a külső földterület rendezése.

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere

– Több mint 42 millió forintnyi készpénz gyűlt össze a vásárhelyiek adakozásának köszönhetően. Emellett számos vállalkozó természetbeni adományokkal járult hozzá ahhoz, hogy megépüljön az óvoda – fogalmazott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Mezővárinak, egész Kárpátaljának elkél a segítség, amelyért a hálát a gyermekek mosolyában kell majd keresnünk.

Kapcsolódó Cikkek

 • A könyv elrepít, vagy segít megérteni a valóságot

  A könyv elrepít, vagy segít megérteni a valóságot

  A jubileumi, 90. Ünnepi Könyvhetet csütörtökön nyitották meg a Kossuth utcán: könyvek széles választéka, érdekes előadások, dedikálások és meglepetés vendégek várták az olvasás szerelmeseit szombatig.

 • Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

  Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

   A Pünkösdi Virágálom megnyitóján a csodálatos, színpompás kompozíciók mellett az I. FOLKID Fesztivál fehérvári, kárpátaljai, szerb, török és bolgár gyermektáncosai varázsolták még színesebbé a délutánt.

 • Palackpostával üzentek az úttörők

  Palackpostával üzentek az úttörők

  Június 7-én pénteken, a Pünködsi vigasságok keretében kibontották a Ménteleki Általános Iskola hatvan éves épületébe falazott időkapszulát.