2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

A horvátországi tüzek miatt kialakult helyzetre figyelmeztetnek

Az elmúlt napokban a horvátországi tüzek miatt kialakult helyzetre figyelmeztette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata az országba induló magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett tájékoztatásban azt írták: a Dalmáciában a hegyekben keletkezett tűz a napokban az erős szél miatt Split külvárosát is megközelítette. Biztonsági okokból a peremkerületekben néhány lakóházat és bevásárlóközpontot átmenetileg kiürítettek, de azóta mindenki visszatérhetett az otthonába. A tüzet a hatóságok sikeresen lokalizálták, kedd estétől a tűzoltóság a helyszínen ügyeletet tart.


Kiemelték: jelenleg minden erdőtűz ellenőrzés alatt van, nincs veszély. Az autópálya, valamint a közutak teljesen járhatók.

Az elmúlt napok tűzesetei nyaralóövezetet, üdülő településeket, szállodákat és más, turisták által kedvelt, látogatott területeket nem érintettek, az itt nyaralók biztonságát nem veszélyeztették – magyarázták. Hozzátették: a nagy szárazság, valamint az erdős növényzet, köves terepek miatt az erdőtüzek kialakulása Horvátországban gyakori a nyári hónapokban.

A konzuli szolgálat egyúttal felhívta az ide utazók figyelmét az érvényben lévő teljes tűzgyújtási tilalomra, és azt kérték, fokozottan kerüljék nyílt láng használatát a szabadban, égő cigarettacsikkeket az autópályán se dobjanak el.

Azt is kérték az utazóktól, hogy a tűz sújtotta területekre katasztrófaturizmus céljával ne menjenek, mert ezzel nehezítik a hatóságok és az önkéntes tűzoltók munkáját.

Az autópályák, utak lezárásáról a horvát autóklub hivatalos honlapján (www.hak.hr) horvát nyelven naprakész információk találhatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csodás zuhanás

  A nap képe: Csodás zuhanás

  Ennek az An-2-es kisrepülőgép pilótájának és annak utasainak ez a nap úgy kerül be a naptárukba, mint a második születésnapjuk.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.

 • Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtett kokain miatt vettek őrizetbe egy kolumbiai férfit a barcelonai repülőtéren – közölte a katalán város rendőrsége kedden.