2020. július 07., kedd
Apollónia

Külföld

A horvátországi tüzek miatt kialakult helyzetre figyelmeztetnek

Az elmúlt napokban a horvátországi tüzek miatt kialakult helyzetre figyelmeztette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata az országba induló magyar állampolgárokat.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett tájékoztatásban azt írták: a Dalmáciában a hegyekben keletkezett tűz a napokban az erős szél miatt Split külvárosát is megközelítette. Biztonsági okokból a peremkerületekben néhány lakóházat és bevásárlóközpontot átmenetileg kiürítettek, de azóta mindenki visszatérhetett az otthonába. A tüzet a hatóságok sikeresen lokalizálták, kedd estétől a tűzoltóság a helyszínen ügyeletet tart.


Kiemelték: jelenleg minden erdőtűz ellenőrzés alatt van, nincs veszély. Az autópálya, valamint a közutak teljesen járhatók.

Az elmúlt napok tűzesetei nyaralóövezetet, üdülő településeket, szállodákat és más, turisták által kedvelt, látogatott területeket nem érintettek, az itt nyaralók biztonságát nem veszélyeztették – magyarázták. Hozzátették: a nagy szárazság, valamint az erdős növényzet, köves terepek miatt az erdőtüzek kialakulása Horvátországban gyakori a nyári hónapokban.

A konzuli szolgálat egyúttal felhívta az ide utazók figyelmét az érvényben lévő teljes tűzgyújtási tilalomra, és azt kérték, fokozottan kerüljék nyílt láng használatát a szabadban, égő cigarettacsikkeket az autópályán se dobjanak el.

Azt is kérték az utazóktól, hogy a tűz sújtotta területekre katasztrófaturizmus céljával ne menjenek, mert ezzel nehezítik a hatóságok és az önkéntes tűzoltók munkáját.

Az autópályák, utak lezárásáról a horvát autóklub hivatalos honlapján (www.hak.hr) horvát nyelven naprakész információk találhatók.

Kapcsolódó Cikkek