EUR: 308,13 Ft
CHF: 265,89 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Életmód

A korai felnőttkorban szerzett túlsúly növelheti a krónikus betegségek kockázatát

A korai felnőttkorban szerzett túlsúly növelheti a későbbi krónikus betegségek és az idő előtti halálozás kockázatát – állapították meg harvardi tudósok.

“Tanulmányunk az első a maga nemében; szisztematikusan vizsgálta meg a korai felnőttkortól 55 évig terjedő életkorban szerzett túlsúly és a későbbi életben bekövetkező egészségügyi problémák közötti összefüggést” – mondta el az amerikai JAMA orvosi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Frank Hu professzor, a Harvard Egyetem táplálkozási és járványtani professzora.

A tudós hangsúlyozta, hogy eredményeik szerint még a kevésnek tűnő, 2,5-10 kg-os túlsúlynak is komoly egészségi következményei lehetnek.

Az elhízás világszerte jelentős egészségügyi kockázatot jelent. Míg 1980-ban a férfiak 5 százaléka, a nők 8 százaléka volt elhízott, 2014-ben már a férfiaknál 11 százalék, a nőknél 15 százalék volt ez az arány.

Az amerikai felnőttek évente átlagosan 0,5-1 kilogrammot szednek fel magukra korai felnőttkoruktól kezdve 55 éves korukig, és még ez a csekély súlynövekedés is végül elhízáshoz vezet.

Az egyelőre még nem világos, hogy a felnőttkor kezdetétől a középkorúságig felszedett túlsúly hogyan függ össze olyan következményekkel, mint a kettes típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Hu és kollégái csaknem 120 ezer páciens anyagát elemezték, akik különböző kutatásokban vettek részt. Olyan hosszú távú kutatások is szerepeltek ezek között, mint az ápolók egészségügyi követése 1976 és 2012 között, valamint az egészségügyi szakemberek nyomonkövetéses vizsgálata 1986 és 2012 között.

A részvevőknél nők esetében 18 éves koruk, férfiaknál 21 éves koruk testsúlyát vették alapul, és 55 éves korukig jegyezték a súlyváltozásukat. A nők átlagosan 12,6 kilogrammal, a férfiak 9,7 kilogrammal lettek nehezebbek.

A súlyúkat egyenletesen tartókhoz képest a viszonylag kisebb többletsúlyt felszedőknél is nagyobb lett a krónikus betegségek kialakulásának kockázata és az idő előtti halálozás.

Az elemzés szerint a két csoportot összehasonlítva minden ötkilónyi túlsúlynövekedés nyomán 30 százalékkal nőtt a kockázata a kettes típusú cukorbetegség megjelenésének, 14 százalékkal a magas vérnyomásnak, nyolc százalékkal a szív- és érrendszeri betegségnek, hat százalékkal az elhízással kapcsolatos daganatos betegségnek, öt százalékkal az idő előtti halálozásnak, továbbá 17 százalékkal csökkent az esélyük az egészséges megöregedésre.

Hu professzor kiemelte: a tanulmány eredményei segíthetnek a páciensek felvilágosításában a testsúlynövekedés kockázataival kapcsolatban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.