2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

A kormány nem von el támogatást a szociális és gyermekvédelmi ágazattól

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást a szociális és gyermekvédelmi ágazattól – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítják a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez – írta az Emmi.


Kiemelik: a következő két évben további 33 százalékos béremelés lesz a szociális ágazatban, így 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal emelkednek a bérek. A kormány kiemelt célja, hogy ne csak erkölcsileg, de anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat és ehhez a szükséges költségvetési forrásokat biztosította és biztosítani fogja a jövőben is – áll a tárca közleményében.

Szerdán a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is azt kifogásolta, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a tavalyi költségvetésben bennragadt 90 millió forintot elveszik a szociális


területtől, és azt versenysport támogatására csoportosítják át.

Sneider Tamás és Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselői közleményükben felháborítónak és elkeserítőnek nevezik, hogy Orbán Viktornak és a kormányának meg sem fordult a fejében, hogy ezt a pénzt ágazaton belüli jutalomként, vagy béren kívüli juttatásként adják oda azoknak, akik kemény munkával, ilyen keserves körülmények között is napról-napra fenntartják a szociális rendszert. A jobbikos politikusok ezért arra szólítják fel a kormányfőt, hogy bírálja felül a döntését, és adja azoknak ezt a pénzt, akik megérdemlik és akiknek jogosan jár.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján szintén azt követelte, hogy rakják vissza eredeti helyére azt a 90 millió forintot, amit a kormány a szociális humánszolgáltatók bértámogatásából csoportosított át “Orbán hóbortjára”, a versenysportra.

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke pedig közleményében Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vár magyarázatot arra, hogy miért nem lehet ezt a 90 millió forintot a rászorulóknak odaadni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon

    Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Békéscsabán.

  • Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Gyilkos nők – szörnyetegek vagy legendák?

    Rettenetes gyilkosságok elkövetésére nem csak férfiak képesek. A magyar kriminalisztika történetében is található jó néhány olyan asszony, aki kíméletlen kegyetlenséggel végzett mindenkivel, aki az útjába került. Sorozatunk ezeket a nők által elkövetett rémtetteket mutatja be.