EUR: 322,97 Ft
CHF: 279,49 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb XIV.kerület

A Liget éke lesz a Magyar Zene Háza

A Liget-projekt keretében a régi Kertem helyére épül a Magyar Zene Háza, amely élő, igazi közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal.

A Magyar Zene Háza igazi közösségi tér lesz

A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet: a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli, immáron elbontott Hungexpo-irodák helyén. A különleges épületet a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou tervezte. A szinte teljesen áttetsző, extravagáns, környezetbarát építmény kifejezetten törekszik arra, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között. A ház oldalfala speciális üveg, amely a nyitottság érzetét kelti: mintha az ember a szabadban sétálna. A tervező több modern, környezettudatos megoldást is felvonultat a városligeti épületben: elsősorban a szellőztetés, az esővíz és az elektromos áram felhasználása terén.
Erre a zenei központra azért is van szükség, mert bár aligha létezik olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene, mostanáig nem volt hazánkban olyan ismeretterjesztő központ, ahol a magyar zenekincs átfogó módon, az egyetemes zenetörténet részeként méltó módon megismerhető lehetett volna.

A Magyar Zene Háza modern múzeumi és koncertkörülmények között fogja bemutatni a zene történetét az emberi hang kialakulásától a mai, modern zenei irányzatokig, kiemelt hangsúlyt fektetve a magyar zenére és annak gazdag történetére. Az új intézmény változatos, sokrétű, Magyarország zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó kínálatával a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz.
A ház része lesz egy „hangkiállítás”, amely a komponálás élményével ajándékozza meg a látogatókat. Ez a speciális installációkon és technikai megoldásokon alapuló zenei „csodák palotája” személyesen is átélhetővé teszi a zenei harmónia születését és a hangok érzékelésének fiziológiáját.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.