2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb XIV.kerület

A Liget éke lesz a Magyar Zene Háza

A Liget-projekt keretében a régi Kertem helyére épül a Magyar Zene Háza, amely élő, igazi közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal.

A Magyar Zene Háza igazi közösségi tér lesz

A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet: a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli, immáron elbontott Hungexpo-irodák helyén. A különleges épületet a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou tervezte. A szinte teljesen áttetsző, extravagáns, környezetbarát építmény kifejezetten törekszik arra, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között. A ház oldalfala speciális üveg, amely a nyitottság érzetét kelti: mintha az ember a szabadban sétálna. A tervező több modern, környezettudatos megoldást is felvonultat a városligeti épületben: elsősorban a szellőztetés, az esővíz és az elektromos áram felhasználása terén.
Erre a zenei központra azért is van szükség, mert bár aligha létezik olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene, mostanáig nem volt hazánkban olyan ismeretterjesztő központ, ahol a magyar zenekincs átfogó módon, az egyetemes zenetörténet részeként méltó módon megismerhető lehetett volna.

A Magyar Zene Háza modern múzeumi és koncertkörülmények között fogja bemutatni a zene történetét az emberi hang kialakulásától a mai, modern zenei irányzatokig, kiemelt hangsúlyt fektetve a magyar zenére és annak gazdag történetére. Az új intézmény változatos, sokrétű, Magyarország zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó kínálatával a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz.
A ház része lesz egy „hangkiállítás”, amely a komponálás élményével ajándékozza meg a látogatókat. Ez a speciális installációkon és technikai megoldásokon alapuló zenei „csodák palotája” személyesen is átélhetővé teszi a zenei harmónia születését és a hangok érzékelésének fiziológiáját.


Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.