EUR: 317,60 Ft
CHF: 279,77 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Nagykanizsa

A nyár durva támadása

A hőségtől Kanizsa is szenved. Az elmúlt napokban olykor 38-39 fokot is mutattak a köztéri hőmérők, s ezen még a záporok sem segítettek, amelyek a levegőt csak egy-egy órára hűtötték le, ellenben sok bosszúságot okoztak, és munkát adtak a tűzoltóknak.

A nyár második támadását Nagykanizsa és térsége is megszenvedi. A szinte elviselhetetlen hőségben a déli órákban szinte kiürülnek az utcák, terek, csak az merészkedik a flaszterre, akinek nagyon muszáj. Némi gyógyírt jelent, hogy a Netta-Pannonia locsolja az utakat, a nyolc köbméteres tartállyal felszerelt kocsi a város minden részén feltűnik. Mint Császár András, a cég logisztikai vezetője a Kanizsa Tv híradójában elmondta, a locsolókocsi 8 és 17 óra között folyamatosan dolgozik.


– Egy kicsit párásítva a levegőt megpróbáljuk a városlakóknak valamelyest elviselhetőbbé tenni a forróságot – fogalmazott a szakember.

A múlt hétvégi zivatar a közlekedésben is gondokat okozott (Fotó: MTI/Varga György)

Ám nem csak a városi cég segít átvészelni a nehéz napokat, a MÁV tájékoztatása szerint a kanizsai pályaudvaron is osztanak vizet a hőségriadó idején az utazóknak. S olykor a természet is gondoskodik a felfrissülésről – igaz, a vihar több gondot okoz, mint amennyit segít. A múlt hétvégén például utakra, járdákra és épületekre dőltek fák, néhány pincét pedig elöntött a lezúdult esővíz. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint Kanizsán öt, Lentiben pedig hét helyszínen kellett segíteniük, személyi sérülés szerencsére sehol sem történt.


Aki pedig klimatizált irodában, lakásban próbálja átvészelni az extrém meleget, jó, ha megfontolja Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos tanácsát, aki szerint a hűsítő berendezések karbantartását, tisztítását minimum félévente, de inkább negyedévente ajánlott elvégeztetni. Ennek hiányában allergének, gombák is megtelepedhetnek a rendszerben, amelyek a levegőbe kerülve súlyos betegségeket okozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek