EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

A nyári szerelem is lehet komoly?

A köztudat úgy tartja, amilyen hamar kialakulnak, olyan hamar el is múlnak a nyári szerelmek. És igen, a románcok egy része valóban megszakad, ám akad szép számmal példa arra is, hogy tartós kapcsolattá szilárdul a nagy találkozás. 

Egész évben a nyarat várjuk, hogy végre kimozduljunk és a monoton hétköznapokat egy kis lazítás váltsa fel. Nem beszélve az ismerkedésről, amire ilyenkor rengeteg lehetőség akad a bulik, fesztiválok, nyaralások alkalmával, és valahogy ilyenkor könnyebben is megy a kapcsolatteremtés. Persze ez nem véletlen, hiszen a napfény köztudottan antidepresszáns hatású, oldja a feszültséget, lazítja a gátlásokat. Nyáron valahogy mindenki könnyebbnek és felszabadultabbnak érzi magát, még akkor is, ha a napi gondok ugyanúgy nyomják a vállát. Az érzelmek valahogy könnyebben előjönnek, és még egy zárkózottabb típusú személy is képes percek alatt kapcsolatot teremteni. A kötelezettségek és feladatok mentes napok, hetek egész egyszerűen fellazítják az embert, és a hétköznapokban tövig nyomott fék ilyenkor feloldódik. Elég egy pohár ital, vagy csak a szabadság mámorító érzése, és máris flörtölés kellős közepette találja magát az ember.


A belülről tomboló életkedv csakúgy vonzza a másik nemet, de sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy csók, és egy kellemes este/nap után a partnerrel ellentétben, nem egy nyári szerelemben, hanem egy reményteli kapcsolatban érzik magukat. Érdemes tehát a hirtelen felbukkanó érzelmekkel óvatosan bánni. Hiszen a nyári szerelmek varázsa pont abban rejlik, hogy kiemel a hétköznapi korlátok közül, megmutatva, milyen lehet vagy lehetne a realitásoktól mentes, önfeledt szerelem. De semmi garancia nincs arra, hogy ez néhány nap vagy hét múlva nem múlik el, pont olyan gyorsan, ahogyan jött.

Minden a csábításnál kezdődik


Bár női csábítási trükkök egész évben működnek, nyáron mégis hamarabb, és könnyebben célt érnek, hiszen ilyenkor a gyengébbik nem képviselői jóval többet megmutatnak magukból. Már az öltözködésből látszik, ki- és mit “hirdet”. Aki kihívóan, a nőiességét hangsúlyozva öltözködik, egyértelműen azt üzeni, hogy szeret tetszeni, és azt sem bánja, ha megnézik és kikezdenek vele. Persze a férfiaknál sem működik ez másképp. A férfi megjelenéséről, lezser eleganciájáról is sok mindent leszűrhet egy nő, ezen felül pedig a viselkedéséből. Fontos a szemkontaktus, ha azt felveszi és nem ereszti, az egyértelmű jelzés arra, hogy érdeklődik.

De hogyan keltsük fel az érdeklődést?

A kacér testtartás, a nevetés közbeni oda-oda pillantás, a haj gyakori babrálása a nőknél egyértelműen a nyitottság jelei. És már működik is a metakommunikáció, amit egy tánc még aktívabbá tehet. Innen már egyenes az út egy beszélgetéshez, italhoz. A kérdés már csak az, ki, mit keres és ismerkedés közben mire gondol? Vajon mindketten stabil párkapcsolat reményében kezdtek bele az ismerkedésbe, vagy esetleg laza, nyári flörtöt, esetleg fergeteges szexuális élményt keres az egyik, vagy akár mindkét fél? De olyan is akad, aki az ismerkedéssel csak az önbizalmat szeretné növelni, de bármi is járjon a felek fejünkben, érdemes kicsit tudatosabban figyelni gondolatokra, hogy a kellemetlen csalódásokat kivédjük.

De, az a kivétel erősíti a szabályt!

Bizony gyakran megtörténik, hogy a csábítási trükkök komolyabb kapcsolathoz vezetnek, ha erre mindkét fél nyitott, és valóban érdeklődnek egymás iránt. Éppen ezért nem szerencsés dolog kizárni az életünkből ezt az ismerkedési módot sem, hiszen a nyári flörtnek induló ismerkedésből akár hosszú távú kapcsolat is válhat. Gyakran villámcsapásként ér sokakat az érzés, amikor meglátnak és megszeretnek valakit.

Szerelem első látásra

A Nagy Ő fogalma leginkább a nőkre van kitalálva, akik ösztönösen a megfelelő apát keresik jövendő gyermekeiknek, de persze ez a férfire is igaz, hiszen ők is keresik a Nőt. És amikor megpillantjuk azt a valakit, akinél hirtelen úgy érezzük, minden porcikánkkal őt akarjuk, akkor beszélünk a vonzódás-effektusűról. Amikor a látvány tetszik, az agyunk pedig elkezd kombinálni, és felruházzuk a másikat az általunk vonzónak ítélt tulajdonságokkal, úgy, hogy egyetlen szót sem váltottunk még. Persze jól tudjuk, hogy a külső és a belső csak kevés esetben van teljes összhangban egymással, és bizony a legvonzóbb lányok vagy fiúk kiállhatatlan természettel bírhatnak. Tehát az a vonzódás első körben csak illúzió, itt még nem nem mondható, hogy szerelem első látásra, a vonzódás akár köddé is válhat. Hiszen nem is a másikat látjuk, hanem elsodornak az érzéseink, hogy őt kerestük. Mert mély vágy él bennünk, hogy megtaláljuk azt az embert, aki tökéletesen alkalmas arra, hogy általa megéljük a boldogságot. Olyanfajta belső képet alakítunk ki a hozzánk illő emberekről, melyben félelmeink és vágyaink, korai és későbbi tapasztalataink is összegződnek.

Ha valakit igazán szeretünk akkor olyannak fogadjuk el amilyen, a külső és belső tulajdonságaival együtt, ami viszont egy első találkozás során nem derül ki, így az csak vágyálom, ami eltér az igazi tartós érzelmektől. Mégis nagyon sokan hisznek benne, és ennek magyarázata, hogy egy olyan személy, aki nem él párkapcsolatban legbelül vágyik egy társra, így minden pillanatban képes szerelembe esni. Különböző jeleket bocsát ki, arra összpontosít ha meglát egy bizonyos személyt, hogy tetszik-e az neki, beillik-e az elképzelései közé, ha pedig a jelek is erre utalnak, például gyors szívdobogás, melynek oka, hogy adrenalin kerül a vérbe, úgy érzi, hogy minden megadott egy tökéletes kapcsolat létrejöttéhez.

A nők képesek arra, hogy az első három percben véleményt formáljanak nemcsak nyilvánvaló dolgokról, de az élet nagy kérdéseiről is, mint például a házasság és a család. Azonban ami gyorsan jön az gyorsan is megy, hiszen felfedezhetünk partnerünkben olyan tulajdonságokat ami pillanatok alatt megtöri a varázst.

Hiszen a szerelem nem csupán külső megjelenés és szexuális vonzalom összetevője, hanem ide társulnak még különböző jellemvonások, mint például a humorérzék, őszinteség, bölcsesség, melyek mind ismerkedés során derülne ki. Ennek ellenére sokan úgy tartják, hogy a szerelem első látásra igen is érthető és valós állítás, mivel egy nő és egy férfi egymásra nézve azonnal érzi, hogy valami dolguk van egymással.

És igenis a kezdeti fellángolás átcsaphat tomboló, kiteljesedett szerelembe, de ahhoz, hogy érzelmekről beszéljünk, muszáj megismerni a másikat. Amikor meglátunk valakit, aki tetszik, egyből azon gondolkozunk, hogyan tudnánk közelebb kerülni hozzá, és megismerni őt. És ahogy a kapcsolat egyre mélyül, az érzések hamar fellobbanthatják a szerelem lángjait. Hogy ez valódi szerelem-e, arra pedig csak az idő adja meg a választ.

A szerelemről mindenkinek más és más fogalma van, de pár dolog azért általánosságban elmondható. Például, hogy a szerelem a türelmen, a kölcsönös bizalmon és az elfogadáson alapul. Ezen tulajdonságok felismeréséhez pedig  egyetlen pillantás biztosan kevés.

A szerelem ismertetőjegyei: 

Empátia – egyik legfőbb sajátossága , ugyanis ilyenkor képesek vagyunk társunk életébe beleélni magunkat, érezni azt amit ő érez, örömét, bánatát sajátunknak tekinteni.
Egyediség – szerelmed „tárgya” egyedülállóvá válik számodra, úgy érzed, hogy képtelen lennél más iránt romantikus érzelmeket táplálni.
Szenvedés – akárcsak egy hullámvasút, hol a magasba röpít, hol pedig a mélybe taszít. Míg egyik pillanatban a boldogság mámorában égsz, a másikban már letörtség, étvágytalanság, álmatlanság fojtogat.
Függőség – néha képesek vagyunk órákat eltölteni azzal, hogy róla álmodozunk, történeteket szövünk a közös jövőről.
Kompromisszum – néha ki kell lépnünk komfort zónánkból, és kedvesünkért áldozatokat kell hozzunk, hiszen egy kapcsolat csak így működhet jól.
Tettek – egy szerelmes szív olyan cselekedetekre is képes amiről előtte még álmodni sem mert.

Miért ő tetszik?

Önmagában az is rendkívül bonyolult kérdés, van-e, és ha igen, milyen a zsánerünk. Meghatározhatja az ellenkező nemű szülő képe, de belejátszik az is, ha volt már „nem bevált” szerelmünk, akire hasonlít a kiszemeltünk. És ez csupán két szempont, amely önmagában elég ahhoz, hogy valaki első pillantásra ismerősnek vagy vonzónak tűnjön. Minden, ami hasonlít ahhoz, amivel a múltban már találkoztunk, azért lehet vonzó, mert ismerős. Vannak azonban olyan tulajdonságok, amelyek pedig éppen azért tetszenek, mert bennünk nincsenek meg, de a másik által kiegészülhetünk velük.

A másik gyakori lehetőség, hogy valaki nincs túl egy szakításon, váláson, és olyan valakibe lesz első látásra szerelmes, aki erősen hasonlít az előző párjára. Ilyen esetekben jellemző, hogy azt az óriási érzelemtömeget, amit már nem adhat volt partnerének, hirtelen rázúdítja az új jelöltre, akitől azt reméli, hogy általa talán enyhülnek a fájdalmas élményei, és mégis megélheti, ami elveszett. Mivel természetesen az illető soha nem lesz az, aki elveszett, egy idő után az így induló kapcsolatok hirtelen szakadnak félbe. A remény helyét a csalódottság veszi át, és szerencsés esetben elindulhat az elengedéssel kapcsolatos érzelmi folyamat, ami szükséges a továbblépéshez.

Néha nem is a másikba leszünk szerelmesek, hanem a helyzetbe. Már olyan rég vágytunk arra, hogy szerelmesek lehessünk, hogy mi is tartozzunk valakihez, hogy adhassunk és kapjunk, hogy szinte hálásak vagyunk annak, akire végre kioszthatjuk ezt a szerepet. Csakhogy ilyenkor ez nem a másik emberről, hanem a vágyainkról és a frusztrációinkról szól. Nem a másikra vagyunk nyitottak, hanem általa gyógyulni szeretnénk. Az első látásra szerelem esetleg nem konkrétan a személyhez kapcsolódik, hanem ahhoz az élményhez, hogy így másként láthatnánk magunkat, vagy életre kelt bennünk valami régen szunnyadót.

A fejünkben mindig ott él az ideális partner képe, és bármi legyen is az oka annak, ha rögtön szerelembe esünk valakivel, nagyon valószínű, hogy jórészt idealizálásnak köszönhető, melynek során a másikat azonosítjuk vágyaink megvalósítójával. Minden olyan helyzetben, amikor erősen szeretnénk hinni valamiben, úgy alakítjuk az információkat, hogy azok e vágyunkhoz igazodjanak. Ebben az esetben tehát, ha megtaláltuk a tökéletesnek látszó partnert, úgy vesszük észre a pozitív tulajdonságait, hogy közben szőnyeg alá söpörjük azokat, amelyek elbizonytalanítanának.

A rózsaszín időszak elmúltával azonban már nem tudjuk minden szempontból belepasszírozni párunkat olyan szerepbe, amit ráerőltettünk. Elkezdjük észrevenni a hibáit, amelyek valójában nem feltétlenül hiányosságok, inkább csak eltérések azokhoz képest, ahogyan elképzeltük a dolgokat. Csalódottnak érezhetjük magunkat, mert ő mégsem az. Nem olyan, mint hittük. Kérdés, hogy arra kíváncsiak vagyunk-e, milyen ő?

Ő vagy nem ő?

A kaland valójában csak ezután kezdődik. Amit elsőre hiszünk valakiről, szinte csak a felszínt karcolja, és rólunk többet árul el, mint a másikról. Ha valóban meg szeretnénk ismerni a másik embert, akkor arra is meg kell nyílni, ahogyan ő látja a világot. Mert ha meg akarjuk változtatni a társunkat, az azt jelenti, hogy nem rá vagyunk kíváncsiak. Talán nem is tudjuk, mi minden rejlik bennünk, ha nem engedjük meg a párunknak, hogy olyan legyen, amilyen, illetve, ha nem akarjuk valóban őt látni. Amikor először megpillantottuk és beleszerettünk, rögtön elképzeltük, milyen lehet.

Összegezve tehát, csak rajtunk áll, hogy hiszünk-e a szerelem első látásban, vagy sem, de egy biztos, ahhoz, hogy egy szerelmes pillantásból tartós kapcsolat alakuljon, alaposan meg kell ismernünk a másikat.

Kapcsolódó Cikkek